Президент Товариства «Знання» України, академік НАПН України, академік НАН України Василь Кремень у Виставковій залі Київського планетарію 22 грудня 2015 року Товариства відкрив виставку «Трагічні скрижалі української науки».

Експозиція створена на основі нарисів про славетних українських науковців, культурних діячів, що їх представлено в трьохтомному виданні книги керівника проекту, члена Ради «Меморіалу», доктора фізико-математичних наук, професора, провідного наукового співробітника інституту фізики НАН України Василя Шендеровського «Нехай не згасне світ науки».

У цій книзі зосереджені багаторічні пошуки забутих імен наших земляків - науковців, розкиданих по всьому світу, розстріляних і замучених в концентраційних таборах під час сталінського режиму. На виставці представлено 20 банерів, на яких міститься інформація про майже сотню вчених, які зробили значний внесок у розвиток світової та української науки.

Немало зусиль доклали для для оформлення та експоонування музейної експозиції директор Музею «Совэцької окупації» Роман Круцик, член Ради «Меморіалу Оксана Женжера, інженери Олена Нужна, Олена Половецька, Євген Нужний. Експозиція підготовлена за ініціативи голови Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса Степана Кубіва, представлена за сприяння Фонду імені Данила Галицького.

Відкриваючи виставку, Василь Кремень наголосив, що це перший захід, де розкриваю трагічні сторінки української наук. Це наш святий людський обов’язок. Цим ми творимо свою історію, бо Росія краде нашу, навіть наших князів. Зробивши пам’ятник князю Володимиру, в Москві не відають, де його поставити. Нав’язують нам своїх, зокрема Катерину 11 в Одесі та інших. Світ нині переходить до нових технологій і наука вимагає всебічної підтримки. Тим часом, її фінансування, заробітна плата науковців в Україні найнижча серед інших країні, тоді, коли конкурувати без науки й освіти держава не може.

Голова правління Товариства «Знання» України, доктор філософських наук, професор, президент Університету сучасних знань, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець, відзначаючи особливе значення виставки, зазначив, що вона буде експонуватися в усіх філіях, навчальних закладах Товариства в регіонах. Її завдання повернути нашому народові втрачені імена, на конкретних прикладах показати, що українці, розкидані долею по всьому світу, були вірними патріотами своєї землі і батьківщини. Він висловив удячність керівникові проекту Василю Шендеровському, який без особливої підтримки відкриває нам трагічні сторінки української історії.

Василь Шендеровський провів для присутніх на заході вчених, освітян, працівників культури, активістів Товариства «Знання» України, студентів, які вщерть заповнили всю виставкову площу, цікавий екскурс про долі десятків земляків-науковців. Він розповів про багатьох з них цікаві, часто досить трагічні, біографічні дані, закликав не забувати нашу історію, пам’ятати і не забувати тих, хто за обрієм, бо це якраз те, що єднає живих, це простий закон людського життя.

Виставка ще триватиме за адресою: вул. Велика Васильківська, 57/3, станція метро «Олімпійська», Київський планетарій.

Прес-служба Товариства «Знання» України

23.12.2015 р.