unnamed 1Організм деяких людей старіє на три роки за 12 місяців, а інших – всього тільки на рік за 16,5 місяця. Відділ науки розповідає про те, які фактори впливають на старіння, як можливо уповільнити його швидкість, а також про те, як дізнатися про свій біологічний вік.

У паспорті вік не завжди є показником реального фізичного та психологічного станку людини: часом люди похилого віку повні сил та енергії, а представники більш молодого покоління, навпаки, швидко втомлюються після занять спортом і не бажають робити жодного зайвого руху. Реальним відображенням ступеня фізіологічного розвитку організму є біологічний вік – показник, що відповідає віковим змінам і швидкості старіння організму.

Міжнародна група вчених з Університету Дьюка, Єврейського університету в Єрусалимі і Королівського коледжу в Лондоні вирішила вияснити, чому люди старіють з різною швидкістю, а також які фактори впливають на біологічний вік людини. З повним текстом роботи дослідників можна ознайомитися в журналі PNAS.

В ході роботи вчені проаналізували стан здоров’я 954 жителів новозеландського міста Данидин, які з’явилися на світ у 1972-1973 роках. Робота проводилася протягом 12 років – в той період, коли вік учасників дослідження становив 26-38 років. В експерименті взяли участь як чоловіки, так і жінки. Дослідницька група під керівництвом Даніеля Бельськи зуміла виділити 18 біомаркерів (характеристик, що використовуються як індикатори стану всього організму), за допомогою яких можна визначити біологічний вік людини і швидкість старіння організму. Серед них були такі показники, як артеріальний тиск, швидкість обміну речовин, рівень холестерину, функціонування печінки, легенів і нирок, стан імунної системи. Стан біомаркерів аналізувався на початку експерименту, а також за досягненням людьми віку 32 і 38 років.

Учені провели й генетичні дослідження, вимірюючи довжину тіломірів (це кінцеві ділянки хромосом, які скорочуються при кожному діленні клітини). Цей феномен називають «кінцевою недореплікацією», що є одним із найважливіших факторів біологічного старіння організму.

В результаті роботи вчені встановили: на момент досягнення досліджуваних віку 38 років їхній біологічний вік коливався від 28 років до 61 року. Крім того, аналіз показав, що організм деяких людей старіє з потроєною швидкістю, «долаючи» три роки за 12 місяців.

В досліджуваних звичайно фіксувався підвищений ризик розвитку інсульту та недоумство, вони володіли меншою фізичною силою та спритністю, а значення коефіцієнта розумового розвитку IQ було нижчим, ніж у людей, які старіли «вчасно». У деяких учасників швидкість старіння, навпаки, була знижена, і їх біологічні часи відміряли рік за 16 з половиною календарних місяців.

Геронтологи також вияснили, що біологічний вік організму відкладає відбиток і на зовнішність людини. Коли учасникам досліду виповнилося 38 років, учені сфотографували їх і показали знімки людям, абсолютно незнайомими з досліджуваними, то виявилося, що в очах сторонніх спостерігачів чоловіків і жінок їх біологічний вік перевищував указаний в паспорті, вони виглядали старше, ніж їх біологічно більш юні однолітки.

Особливість даного дослідження полягає в тому, що предметом вивчення стали досить молоді люди, хоча зазвичай геронтологи приділяють більше уваги стану здоров’я чоловіків і жінок старше за 40 років. «Ми зосередили нашу роботу на процесах старіння організму відносно молодих людей. Якщо ми хочемо зрозуміти, як попереджувати пов’язані зі старінням захворювання, ми повинні розпочати з вивчення вікових змін у молодому організмі», - заявив провідний автор дослідження Даніель Бельськи.

На думку вчених, швидкість старіння залежить у першу чергу не від спадковості (внесок генетики складає тільки 20%), а від зовнішніх факторів.

Дослідники заявляють також, що біологічний вік можна контролювати за допомогою занять спортом, правильного харчування, регулярних медичних обстежень і відмови від куріння. Не зважаючи на те, що користь усього перерахованого давно і добре відома, багато людей по-справжньому не приділяють здоровому способу життя потрібної уваги. Між тим, дотримання рекомендацій спроможне істотно продовжити життя людини. Автори вважають, що одержані ними висновки суттєво допоможуть праці тих, хто вивчає старіння. У майбутньому вчені планують здійснити більш детальний аналіз факторів, що впливають на біологічний вік людини, захворювань.

Щоб дістатися істини, вченим доведеться пройти тривалий і складний шлях: старіння є одним із найменш невивчених процесів, що відбуваються в людському організмі. Існує багато теорій, що пояснюють механізми, що є в основі старіння, так і само існування цього процесу: німецький зоолог Август Вейсман сформулював гіпотезу, згідно з якою старіння не є невіддільною властивістю живих істот, а виникло в результаті еволюції, функція ж його полягає в тому, що старіючі та вмираючі організми вивільнювали життєвий простір для більш молодих. Згідно з іншою групою теорій, старіння – це природній і характерний для кожної живої істоти процес, сутність якого полягає в поступовому накопиченні клітинних пошкоджень, з яким організм намагається боротися.

З часом ця ефективність знижується, що в кінцевому підсумку призводить до смерті живої істоти.

Людям пропонується постійно слідкувати за своєю вагою, зростом, шкідливими звичками, фізичними навантаженнями, проходити спеціальну діагностику, за якою оцінюється робота внутрішніх органів. На власні відчуття не варто покладатися, навіть тоді, коли ви у прекрасній формі, займаєтеся спортом. Ваш організм може приховувати до пори й до часу пошкодження.