Ця рослина, вочевидь, багатьом відома. Російською мовою її називають «можжевельник».

Це – вічнозелене дерево або кущ із сімейства кипарисових, що існує на планеті близько 50 мільйонів років. У сприятливих умовах ялівець росте від 600 до 3000 років. Тобто, є дерева, які проклюнулися із насіння ще до Різдва Христового.

Ялівець давно славиться своїми лікувальними властивостями. Ним лікують шкірні хвороби, туберкульоз, астму. Ялівець діє заспокійливо на нервову систему, знімає стреси.

У ньому багато ефірних масел зі смолистими, терпким, димчатим ароматом.

У Римі і Давній Греції кипарис рятував від укусу змій. Римляни давили ягідки і додавали у вино і пили його при хворобі печінки як сечогінний засіб. У Древній Русі з кори ялівця робили посуд, у якому довго не псувалося молоко, навіть у жаркі дні.

За бактеріологічними властивостями хвоя ялівця є лідером. Масло з цієї рослини знеболює, бадьорить, очищає, зігріває і додає сил. Гілочки ялівця допомагають при припухлості, дерматиті та зубних болях. Рослина ця також є антицелюлітним засобом, ліквідує запалення легеневих та тканин бронхів, поліпшує серцеву діяльність, нормалізує кровообіг, артеріальний тиск.

У деяких народів ця рослина є символом вічного життя і подолання смерті. Гілочки ялівця, освячені в церкві, розвішують у будинках. Вважається, що вони оберігають від хвороб і всіляких нещасть.

Ялівець не можна застосовувати при гострих запаленнях нирок, вагітності, важких ступенях гіпертонії, індивідуальній непереносимості.

Використовують масло ялівця для ванн (3-6 крапель) з емульгатором, для компресів беруть 5-7 крапель, для гарячих інгаляцій - 2-3 краплі. Процедури не мають тривати більше 5-7 хвилин. При масажі до крему додають 4-6 крапель масла.

Додають ялівець і в сечогінні збори. Для цього беруть у рівній пропорції листя берези, кореню кульбаби і ягід, перемішують і заварюють на склянці окропу. Настоюють до охолодження і п’ють по столовій ложці 3 рази в день перед їжею.

Дуже корисно паритися в лазні, прихопивши з собою віник із ялівця. Якщо спалити гілки ялівця в приміщенні, повітря добре продезинфікується. Як пряна рослина ялівець додають до кислої капусти та до різних блюд. До м’яса не слід брати більше 5-6 ягід на кілограм (за матеріалами Sholazhizni.ru, автор Любов Музика, 28.09.2015).