Військово-морські сили Колумбії знайшли на дні Карибського моря іспанський галеон "Сан Хосе", який затонув більше 300 років тому із вантажем золота і срібла. Зараз вантаж оцінюється у $2 мільярди і більше.

Про це у своєму Twitter повідомив президент Колумбії Хуан Мануель Сантос. «Виявлення "Сан Хосе" є визначною віхою в історії нашої підводної культурної спадщини", - додав він.

Skarb

Сантос підкреслив, що знайдений неподалік колумбійського порту Картахена галеон є "найдорожчим скарбом в історії людства" і "спільною спадщиною всіх колумбійців".

Пошуками корабля займалася група колумбійських та іноземних дослідників. У її складі, зокрема, був учасник експедиції 1985 року, яка знайшла на дні Атлантичного океану "Титаніка", що затонув у 1912-му.

Група вивчала вітри і течії Карибського моря на початку XVIII сторіччя, працювала в архівах Іспанії та Колумбії. За словами президента Сантоса, експерти повідомили про виявлення "Сан Хосе" 27 листопада цього року "в місці, про яке не згадувалося в попередніх дослідженнях". Корабель лежить боком на океанському дні.

Офіційний Мадрид наразі не заявив свої права на вантаж "Сан Хосе", хоча в 2012 році Іспанія через суд США повернула в урядову власність скарб вартістю в $0,5 млрд, знайдений американською приватною фірмою на борту фрегата "Нуестра сеньйора де лас Мерседес", потопленого британським флотом біля берегів Португалії в 1804 році.

Секретар міністерства культури Іспанії Хосе Марія Лассаль вже заявив, що не поділяє тріумфальних заяв колумбійського президента (05.12.2015 р.)