27.08.17р. Товариство «Знання» України взяло участь у заході міжнародного значення - у відзначенні 161-ї річниці від Дня народження українського генія, письменника, поета, вченого-енциклопедиста, мислителя, громадського діяча Івана Франка та нагородження лауреатів Міжнародної премії імені Івана Франка 2017 року, яку 2015 р. заснував онук Івана Яковича Роланд Франко і лауреатом 1-ої премії якої вторік у номінації “За визначний особистий внесок у розвиток суспільно-гуманітарних наук” став Верховний Архієпископ-емерит Української Греко-католицької церкви Любомир Гузар за книгу “Андрей Шептицький Митрополит Галицький (1901-1944) провісник екуменізму“.

frp1

frp2

Представники університету, міської влади Дрогобича та оргкомітету Міжнародну премію ім ені Івана Франка завітали на батьківщину Каменяра – село Нагуєвичі.

Урочистості розпочали в живописнім Прикарпатті на батьківщині Каменяра у с. Нагуєвичі. До пам’ятника поету були покладені квіти від Львівської обласної державної адміністрації, Міжнародного фонду Івана Франка, керівництва міста Дрогобича, Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, громадських діячів і видатних франкознавців.

frp3

Ректор професор Надія Скотна та проректор з науково-педагогічної роботи доцент Володимир Шаран покладають квіти до підніжжя пам’ятника Івана Франка (с. Нагуєвичі).

Від правління Товариства «Знання» України у покладанні квітів взяв участь учений секретар правління Товариства, письменник, заслужений журналіст України Василь Василашко, що виступив і біля пам’ятника Каменяру в Дрогобичі, передав вітання від президента Товариства, академіка НАН України і академіка НАПН України Василя Кременя, голови правління Товариства, члена-кореспондента НАПН України Василя Кушерця, розповів про велику роботу Товариства разом з Міжнародним фондом імені Івана Франка щодо вшанування українського генія, прочитав вірша «Торкаймось золота Франка», повідомив про проведення Товариством Франко-фесту 6-8 вересня 2017 року.

frp4

З нагоди відзначення 161 річниці від дня народження Каменяра, дирекція Міжнародного Фонду Івана Франка, вчені, франкознавці, представники влади та ДДПУ ім. І.Франка, закордонні гості, а також лауреати Міжнародної премії ім. Івана Франка у 2017 році відвідали Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі».

Урочиста церемонія нагородження лауреатів Міжнародної премії імені Івана Франка 2017 року відбулася у Дрогобичі в Народному домі імені І. Франка. Відкрив церемонію голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка. Зі словами вітань виступили міський голова Дрогобича Тарас Кучма, ректор Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка професор Надія Скотна, директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус, голова правління Міжнародного фонду Івана Франка внук Каменяра Роланд Франко, котрі підкреслили велич Каменяра і вагомість врученої премії, що згодом, за словами доповідачів, має змогу посісти почесне місце у науковому світі та постати поряд із премією Нобеля. Вітання лауреатам премії та Міжнародному фонду Івана Франка надіслав президент Світового конгресу українців доктор Євген Чолій.

frp5

Ректор професор Надія Скотна і Василь Василашко у колі родини Івана Франка.

Роланд Франко у своєму виступі зазначив, що мріє, щоб премія, яка має ім’я українського вченого і мислителя, посіла почесне місце у науковому світі та постала поруч із премією Нобеля. «Уже сьогодні наша премія стала явищем, яке є новим для України. Міжнародна премія імені Івана Франка – це своєрідний ліфт для українських вчених. Це шанс стати відомим і поширити свої надбання світом», – наголосив Р Франко. Ігор Курус зазначив, що діяльність і місія Фонду знайшли підтримку серед українських і закордонних вчених, зокрема у Канаді та Європі. Так, у 2017 р. до комітету премії було подано 21 наукову роботу з 16 вишів 4-х країн: Австрії, Ізраїлю, Польщі та України. До складу номінаційних комітетів та Ради експертів увійшли 49 вчених з України, США, Англії, Канади, Німеччини, Австрії, Польщі, Чехії, Хорватії, Словаччини, Ізраїлю, Італії.

frp6

Відкриття урочистої церемонії нагородження лауреатів Міжнародної премії імені Івана Франка 2017 року.

На церемонії нагородження були також присутні члени міжнародного журі, науковці з Австрії, Польщі, Словаччини, франкознавці, представники влади, громадськість та родина Івана Франка, зокрема Зенон Франко із США.

frp7

Учасників та гостей заходу вітає голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка

Премію 2017 року було вручено двом лауреатам. У номінації «За вагомі здобутки (досягнення) у галузі україністики» за монографію «Нові причинки до історії української мови» золотий знак, диплом та грошову винагороду здобув президент Міжнародної асоціації україністів, професор мовознавства Інституту славістики Віденського університету, Українського Вільного університету в Мюнхені та Католицького університету ім. Петра Пазманя в Будапешті та Пілішчабі Міхаель Мозер. У номінації «За вагомі здобутки (досягнення) у галузі соціально-гуманітарних наук» за монографію «Суспільна географія» нагороду вручили академіку, доктору географічних наук, професору Львівського національного університету ім. Івана Франка Олегу Шаблію.

frp8

Гості та учасники урочистої церемонії нагородження лауреатів Міжнародної премії імені Івана Франка 2017 року

Після вручення премії керівництво університету та міста, дирекція Міжнародного Фонду Івана Франка, вчені, франкознавці, закордонні гості, а також лауреати Міжнародної премії ім. Івана Франка у 2017 році поклали квіти до підніжжя пам’ятника Каменяреві у Дрогобичі.

frp9

Доповідає академік, доктор географічних наук, Заслужений професор Львівського національного університету ім. І. Франка Олег Шаблій

Учасники заходу були присутні на презентації монографій лауреатів, що відбулася у Дрогобицькому державному педагогічному університеті ім. І.Франка. Із змістовними і цікавими доповідями виступили лауреати професори Міхаель Мозер та Олег Шаблій, що подарував університетській бібліотеці ряд праць зі свого наукового доробку. Модератор заходу – ректор, професор Надія Скотна. Вражало, як Міхаель Мозер досконало володіє українською мовою, розмовляє нею досконало, без акценту, хоча зроду австрієць, нікого з родичів українців не має, але полюбив українську мову, культуру, Україну, підготував обсягове дослідження про українську мову, за яке і був премійований, як зазначалося вище, Міжнародною премією імені Івана Франка. У монографії він обґрунтовує давність української мови, її розвиненість, спростовує, що русини є окремою нацією, заперечує необхідність впровадження в Україні українсько-російської двомовності, посилаючись на шкоду для утвердження білоруської мови білорусько-російскої двомовності в Білорусі.

frp10

Ректор професор Надія Скотна висловлює подяку професору Олегу Шаблію

На завершення учасники та гості святкування відвідали урочистий концерт в с. Нагуєвичі, приурочений 161-ї річниці від Дня народження Івана Франка.

frp11

Презентація монографії професором Віденського університету та президентом Міжнародної асоціації україністів Міхаельом Мозером

frp12

Президія (зліва направо): ректор професор Надія Скотна та директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус

frp13

На фото (зліва направо): лауреати Міжнародної премії імені Івана Франка Олег Шаблій та Міхаель Мозер, ректор професор Надія Скотна, директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус

frp14

Слова подяки учасникам заходу від директора Міжнародного фонду Івана Франка Ігоря Куруса

frp15

Фото на згадку

Прес-служба правління Товариства «Знання» України