У Товаристві «Знання» України відзначили 80-річчя із дня народження Вячеслава Чорновола – українського політика, публіциста, політв'язня СРСР, Героя України, який разом з іншими діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів, ініціатор створення Української гельсінської спілки. За «антирадянську пропаґанду» перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланні 17 років. Був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р.

Президент України Петро Порошенко 1 грудня 2017 року підписав Указ «Про відзначення 80-річчя від дня народження В’чеслава Чорновола».

Розпочався захід виконанням патріотичних пісень групою «Слався» хору «Чумаки». У їх виконанні прозвучали пісні «За українців», «Повій вітре степовий» та ін.

Син В. Чорновола Тарас Чорновіл - український політичний діяч, народний депутат України III, IV, V, VI скликань Верховної Ради, запрошений на зустріч, у своєму виступі сказав, що від батька в нього темперамент, а все інше – сформоване ним самим. Він зазначив, що, окрім політичної та господарської діяльності, батько багато написав і силами сестри вже видано кілька томів його праць, у яких є конкретні думки, що напряму стосуються і нинішніх подій: про децентралізацію, питання землі, про Донецьк і Крим та інші питання. Батько був українцем у серці, його праці треба аналізувати, вивчати, бо в них багато повчального.

Голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, професор, доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець, який вів зустріч, пригадав період, коли він спільно з Вячеславом Чорноволом працював над проектом Конституції України, сказав, що він виступає зі своїми творами як пророк нації, нинішнім поколінням, чиновників треба брати на озброєння його думки та висловлювання, зокрема і стосовно збройних сил, партійного будівництва та багатьох інших питань. Знання його були енциклопедичними.

На зустрічі з викладачами Університету сучасних знань, студентами, активістами Товариства «Знання» України виступив керівник контрольно-ревізійної комісії Народного Руху України Микола Степаненко, який розповів про розслідування причини сметі Вячеслава Чорновола.

Тарас Чорновіл відповів на всі порушені учасниками зустрічі питання.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

20.12.2017 р.