Лекцію на таку тему прочитав 8 червня 2015 року у Товаристві «Знання» України секретар Національної спілки журналістів України Віктор Набруско

У його виступі детально йшлося про досить важливі складові інформаційної безпеки України, виклики, що спричинили інформаційну війни і чинять вплив на громадян.

Інформаційну війну вже досить тривалий час розпочала Росія, посіявши в голови своїх громадян привид бандерівця, поширюючи відверту брехню про Україну, заполонила без супротиву з української сторони інформаційний простір.

За словами лектора, держава, дозволивши так звану вульгарну комерціалізацію інформаційного простору, відсторонилася від впливу в цій важливій суспільно значимій сфері. Телерадіоресурси, які є природним даром, опинилися у руках олігархів. 95-97 відсотків інформаційного частотного ресурсу належить приватному капіталові.

Немає жодної країни, яка б не гарантувала інформаційну безпеку своїх громадян, не виробляла б у потрібній кількості власний інформаційний продукт. Україні ж доводиться ухвалювати рішення про заборону показу російських телефільмів, створювати нашвидку концепції та системи захисту інформаційного простору.

Негативний вплив відсутності інформаційної безпеки українське суспільство відчуло на прикладі Донбасу та Криму.

Досі в Україні не вдалося створити справжнє суспільне телерадіомовлення, є багато проблем із виробництва власного інформаційного продукту.

Інформаційна безпека можлива лише в тісному поєднанні запитів суспільства держави і засобів масової інформації, поширенні просвітництва серед населення.