У лекторії «Трибуна вченого» Товариства «Знання» України відбулася лекція-перформанс «Суспільствотворення, історичні кафе як простір соціальних інновацій». Її провела доктор філософських наук Марина Препотенська.  Ведучим цього заходу був голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець.

Крок за кроком лектор розповіла про історію виникнення та розвою кафе як місця зустрічі, обговорення, ухвалення та прийняття рішень з важливих питань. Їхня історія сягає античної епохи, середніх віків і є поширеним явищем у багатьох країнах нині. Досить відомими були кафе у Греції, Римі. Історичні кафе були місцем зустрічі вчених, політиків, літераторів, філософів та представників різних галузей знань. В цих місцях обговорювалися й народжувалися ідеї, ухвалювалися різні рішення.

Із простих місць зустрічі кафе поступово сформувалися в заклади, в яких збиралися люди однакових професій за тематичними спрямуваннями. Нині можна говорити про історичні кафе, журналістські кафе, кафе, де збираються літератори, політичні діячі тощо. Вони стали своєрідними клубами за інтересами, в яких є модератор, фахівець із обговорюваних тем. Окрім розмов практикуються й окремі виступи артистів, самих учасників, певні вимоги до наїдків. Але обов’язковим атрибутом було вживання кави. Існували правила прийому відвідувачів в члени, в окремі періоди їх відвідувачами могли бути тільки чоловіки.

З історії відомо, що кафе такого роду були в різні періоди в Україні й у Києві зокрема. Досить поширеною така форма спілкування була розвинена у Львові та інших містах західних регіонів України. У Києві такі заклади відомі на вулиці Хрещатий Яр, на Подолі, в Києво-Могилянській академії.

Нині така форма спілкування поза місцем проживання та роботою відновлюється в Києві та інших містах України. Головним їх спрямуванням стає інноваційна тематика.

Планується відкрити філософське кафе в Київському планетарії після завершення ремонту.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

3 листопада 2016 р.