З лекцією на тему «Українське суспільство у вимірах камералізму» в лекторії Товариства «Знання» України «Трибуна українознавця» виступив професор, доктор економічних наук Юрій Канигін. Ведучий – голова правління Товариства «Знання» України, член-кореспондент НАПН України, заслужений діяч науки і техніки Василь Кушерець.

Лектор докладно розповів про історію камералізму в царській Росії та на території України.

Що таке камералізм? Дослівний переклад – це скарбниця, комора, тобто те місце або певна структура, від якої залежить добробут народу і міцність держави.

На прикладі України – це має бути державна структура, що складається з підготовлених, патріотично налаштованих, чесних і відданих людей - чиновників, які оволоділи відповідними знаннями і можуть управляти державними ресурсами, як у грошовому, так і в ресурсному вимірах.

Україна володіє багатьма корисними копалинами і розвіданими родовищами, які на нинішній час використовуються нераціонально і не всі.

В старі часи в кількох університетах Російської імперії, в тому числі й на території України, камералізм вивчався як дисципліна. Царській Росії виставляли претензії, що вона полонила прилавки Парижа дешевим хлібом та маслом. Зараз практика камералізму забута.

Лектор переконував слухачів у тому, що камералізм як наука має відродитися в незалежній Україні, що стане одним із потужних важелів покращення життя українців.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України