У Київському планетарії Товариства «Знання» України 30 січня 2017 року виступив народний хор Віталія Лисенка, яким з 1999 року керує заслужений працівник культури України, лауреат обласної музичної премії, давній активіст Товариства «Знання» України Ірина Якубовська і лауреат міжнародних конкурсів Віктор Туровський, який 41 рік працює в колективі.  Концерт відбувся під девізом «Мелодії зимових свят». Цей досить відомий хор не вперше виступає в Зоряній залі Київського планетарію. Минулого року він тут відзначив 65-річчя.

Від пісні до пісні зал зачаровано слухав прекрасні мелодії різдвяних пісень, що супроводжували українців упродовж багатьох віків. Згадали про Варвару і Саву, Святого Миколая: «Варвара мостить, Сава гвоздить, Микола прибиває, тож ковзани малеча гострить і саночки ладнає», «Святий Микола чемним дітям приносить подарунки, тож зранку кожен з-під подушки витягує пакунки. Гуртом сідаємо до столу: святися рідна хато, бо на зимового Миколи родинне наше свято».

Скільки колядок і щедрівок, старовинних пісень знає і виконує цей хор! – не перелічити. Підростає гарна і гідна зміна. У виконанні дитячого хорового ансамблю прозвучала пісня Тетяни Димань на слова Тетяни Петровської «Ходить по землі Святий Миколай». Заспівувала солістка Тетяна Краснопольська.

А солістка Ганна Ярмолюк, яка родом із співучого волинського краю, під гучні оплески заспівала «Щедрик» Івана Сльоти та «Вийди Грицю на вулицю», «Скаче в полі білий кінь» на слова Василя Котляра, музика Олексія Чухрая, та ін.

Гучними оплесками проводжав зал виступ сім’ї Топоровських – батьків та дітей - Олесі, Лілії, Андрія, Богдана та Руслана. Сімейний ансамбль виконав колядки «На небі зірка ясна засяяла», «На Різдво Христове ангел прилетів». Найбільш захоплювалися слухачі найменшою співачкою із сімейного ансамблю Олесею, яка співала з усіма і сольно.

А супровід ведучої, роль якої виконувала одна із співачок, привертав увагу присутніх до споминів: «Пам’ятаю добре, так, як нині, у кутку стояв пшеничний сніп і врочисто на старовинній скрині сіяла свічка, встромлена у хліб. А в кімнаті було так святково, хоч на дворі тріскотів мороз, пахло ніжно сіно із діброви, мов би тут вродитись мав Христос... колядки, ясне сяйво свіч... То все в нашій Україні у різдвяну, повну чарів ніч!».

Урочисто й піднесено звучали «Свята вечеря», «Добрий вечір, пане господарю», «Ой на річці, на Йордані», «Наколядуйте, діти, доброти», «На нашім подвір’ї росли три берези», « Небо і земля торжествують», «За вікном чорна хмара в’ється» та ін.

На святі були Звіздар та Ангели, звучало багато віншувань і побажань. Хор присвятив одну із пісень головному бухгалтерові Товариства «Знання» України Вікторії Іванівні Лебідь, у якої був ювілейний день народження.

Перед виступом хор Віталія Лисенка вітав учений секретар Товариства «Знання» України, віце-президент Університету сучасних знань, член Національної спілки письменників України, лауреат літературної премії імені Євгена Плужника, лауреат міжнародних пісенних конкурсів Василь Федорович Василашко. Він передав хористам вітання від голови правління Товариства «Знання» України Василя Івановича Кушерця, побажав подальших успіхів, творчого натхнення у здійсненні спільних проектів.

Василь Василашко зачитав вірш, присвячений колективу хору Віталія Лисенка:

Вам сонце радо світиться в очах,
Щоб людям більше світла дарувати,
Радіє хору всяк співучий птах,
Що є кому і зиму оспівати!
Вітри радіють юні і в літах,
Що можуть обійнять грудей Карпати!
І раді ми й Зал Зоряний в зірках,
Що є зірки земні і вміють ще співати!
Бажаєм вам літ до сотні славний шлях
Аж на Говерлу славу підійняти!

У конференц-залі Товариства в лекторії «Трибуна українознавця» 31 січня 2017 року відбувся вечір «Магічна сила колядок і щедрівок», що пройшов під девізом «Цінуй минуле у сучасності».

Член-кореспондент Національної академії педагогічних наук, голова правління Товариства «Знання» України, Президент Університету сучасних знань, доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки України Василь Іванович Кушерець розповів про давні звичаї українців відзначати Різдво Христове, свято Андрія, свята Миколи і Меланки, Водохреща. Наші предки, зазначав він, багато й важко працювали, робота була на першому місці, але не забували і про творчість. Життя в них було надзвичайно інтелектуальним. Підтримувалися й примножувалися традиції, які передавалися з покоління в покоління. Минулі покоління залишили нам велику спадщину, яку потрібно примножувати і берегти. Наше покоління має пам’ятати святу істину, що нинішнє життя завжди має звірятися із минулим заради майбутнього.

Член Національної спілки письменників, лауреат літературної премії імені Івана Франка Володимир Броніславович Білінський виступив на вечорі з темою «Українські народні традиції в Україні у У1-У111 століттях».

Він зазначав, що і царська і теперішня Росія маніпулюють нашою українською історією, роблять усе для того, щоб ми не знали свого минулого, стверджують, що нібито українці, як нація, народність, з’явилися тільки десь у У столітті і невідомо звідки. Це все неправда. У нас велике минуле. Вчені довели, що територія України була заселена ще 6 тисяч років тому і на ній постійно жили наші предки. Саме вони створили відому тепер усьому світові Трипільську цивілізацію. І це вже доведений факт. Але на цій землі люди жили набагато раніше. Українська культура, пісні і звичаї йдуть від далеких часів.

Володимир Білінський наводив багато фактів фальсифікації історії, зазначаючи, що саме період, про який сьогодні йдеться, найменш вивчений. Зараз учені «докопуються» до багатьох істин і таємниці далекого минулого поступово відкриваються.

Окрасою вечора стали виступи вокального ансамблю «Криниця» хору «Гомін» імені Ященка і гурту «Жайворонок».

Хористи виконали більше двох десятків колядок, щедрівок, різдвяних пісень – шедеврів, що зібрані в багатьох місцях України і мають багату історію. Звучали колядки дівочі й парубоцькі, пісні про зорі і небо, Віфлієм, калину та ластвівочку , сад і квіти, сосну і Дунай...

Диригувала дивовижними голосами Валентина Дмитрівна Команчук.

Після кожного виконання зал гучно і щиро аплодував самодіяльним артистам, серед яких і пенсіонери й молоді люди, які працюють, але закохані у мистецтво. На прохання учасників заходу називаємо усіх учасників хорів поіменно: Бондаренко Алла Дмитрівна, Гарачкун Микола Опанасович, Година Наталка Михайлівна, Дорошенко Борис Анатолійович, Золкіна Світлана Володимирівна, Корж Михайло Петрович, Кривоберець Тетяна Олександрівна, Литаренко Юрій Маркович, Миколенко Зіна Василівна, Миколенко Ніна Василівна, Миронець Наталія Вячеславівна. Равчук Ольга Костянтинівна, Сніжинський Микола Анатолійович, Толстих Людмила Іванівна, Шапошникова Ніна Степанівна, Шинкарук Микола Вікторович, Шульга Петро Васильович, Юхимчук Ліна Анатоліївна.

Самодіяльні колективи, які підтримують і співпрацюють із Товариством «Знання» України упродовж різдвяних свят виступали в багатьох навчальних закладах, на підприємствах і в організаціях, несли багату пісенну культуру в маси.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України (Петро Швець).

1.02.2017 р.