Голова правління ВГО Товариство "Знання" України, член-креспондент НАПН України, доктор філософських наук В.І.Кушерець і учений секретар Товариства, письменник, заслужений журналіст України В.Ф.Василашко разом із заворгом правління, членом НСЖУ Л.В.Чечель, директором УБЕНТЗ Ю.І.Лебедем відвідали живого класика сучасної української літератури, лауреата Шевченківської премії, Героя України, активного сіяча наукових знань про Україну, її культуру Юрія Мушкетика.

Гості щиро подякували Юрію Мушкетику за високу оцінку Проекту Товариства "Уроки голодоморів в Україні" з нагоди 85-річчя Голодомору-геноциду і 80-річчя Великого терору в Україні в 30-х роках ХХ століття, що виявилось у виданні книг Василя Кушерця "Україна: Голгофа ХХ століття" і Василя Василашка "У пеклі голодоморів", у художніх виставках про ті лихоліття народного художника, лауреата Шевченківської премії Валерія Франчука, народного художника і поета Миколи Мудрого, у лекціях лауреатів Шевченківської премії, в'язнів ГУЛАГу, Героїв України Євгена Сверстюка і Левка Лук'яненка, у виступах і книгах про Голодомор відомого історика, професора Володимира Сергійчука, у культурному шефстві над оборонцями Донбасу від агресії РФ, в театралізованих виставах тощо.

Юрій Мушкетик поділився спогадами про тяжку долю своєї родини, зокрема матері у час штучного голоду і терору, розповів про цензуру і гоніння за український патріотизм у 70-х роках ХХ століття у час "маланчукізму", про мужню боротьбу українських письменників в рядах дисидентів і Народного руху за виборення незалежної України, зокрема згадував про сподвижнецтво Миколи Руденка і Левка Лук'яненка, свою роботу в журналі "Дніпро", на посаді голови НСПУ тощо.Під час зустрічі Василь Кушерець згадав про книжку угорського професра про подорож у Київську Русь угорського монаха у 1233 року в колишню Башкирію з описом Київської Русі, наших предків на території сучасної України, яку нам під час своєї лекції показував у "Знанні" Володимир Білінський і яку же згодилась вивчити на предмет перекладу дочка Ю.Мушкетика Леся Мушкетик, що знає угорську мову, є членом Спілки письменників Угорщини.

В.Василашко відмітив, яку велику роботу особисто проводив Ю.Мушкетик у Всеукраїнських Тижнях україномовної преси і книжкових видань, які в кінці 90-х ронів ХХ столвття організовував Мінінформ України спільно з Національними Спілками письменників і журналістів та Просвітою у східних і південних регіонах України, у започаткуванні тоді Всеукраїнських конкурсів на кращі україномовні газети і журнали тощо.

Кушерець В.І. і Василашко В.Ф. запросили Юрія Мушкетика виступити в Товаристві, зокрема розповісти про ще не опубліковані ним мемуари, з оцінкою сучасного стану розвитку літературного процесу в Україні, на що письменник дав люб'язну згоду за умови поліпшення свого стану здоров'я.Про ймовірну зустріч буде проінформовано на Сайті Товариства. Гості побажали талановитому романісту доброго здров'я і подальших досягнень у творчості. Ось яка цікава і корисна зустріч!

Прес-служба правління ВГО Товариство "Знання" України