На базі Університету сучасних знань і Київського коледжу УСЗ відбулося засідання круглого столу, на якому обговорювалася актуальна тема «Редактор: вимоги часу та технічні інновації». Його безпосередніми організаторами виступили Український мовно-інформаційний фонд НАН України, Загальноукраїнський центр словникарства, ВГО Товариство «Знання» України, Університет сучасних знань і Київський коледж УСЗ.

Безпосередню участь в обговоренні теми взяли активну участь студенти Київського коледжу УСЗ, Київського інституту бізнесу та технологій, машинобудівного коледжу Сумського державного університету, які вивчають журналістику та інформаційні технології, учні Київського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Отчий дім», центру дистанційної освіти «Джерело», Святопетрівської загальноосвітньої школи Києво-Святошинського району Київської області.

Модератор засідання – кандидат філологічних наук Маргарита Надутенко, керівник центру словникарства НАН України, ст. викладач Київського коледжу УСЗ оголосила доповідь « Ринок вакансій редактора та професійні вимоги».

Учасників засідання привітали та побажали плідної роботи учений секретар ВГО Товариство «Знання» України Василь Василашко, директор Київського коледжу УСЗ, кандидат педагогічних наук Тетяна Петровська.

З повідомленнями виступили кандидат філологічних наук, науковий співробітник Інституту славістики Польської академії наук Роман Тимощук (аспекти створення «Лексикону польської та української активної фразеології»), кандидат технічних наук, керівник відділу інформатики Українського мовно-інформаційного фонду НАН України Максим Надутенко ( принцип роботи пошукових та словникових систем), кандидат економічних наук, доцент, науковий керівник студентів Київського інституту бізнесу та технологій, які виступали на засіданні із цікавими інформаціями, Олександр Ставицький ( про участь студентів у розробці технологій, пов’язаних з інформаційною діяльністю і використанням цифрових технологій), голова предметної комісії з журналістики, видавничої справи та редагування, член Національної спілки журналістів України, викладач коледжу Петро Швець та ін.

Короткий огляд про сучасну книгу, книговидання в Україні та світі зробили студенти 3-го курсу Київського коледжу Данило Яруш і Катерина Кошова, про книговидання в Київській Русі розповіли Данило Косенков і Ольга Науменко.

Цікавою статистикою використання електронних та паперових книжок поділилися учні центру «Отчий дім» Григорій Гречкасеєв і Максим Аксенченко. Про свої спостереження повідомляли студенти Київського інституту бізнесу та технологій Анастасія Кузьминецька (екосистема цифрових технологій), Валерій Герасименко ( використання Telegram Bot в журналістиці), Ярослав Сердюков ( технологія захисту даних в хмарних технологіях), Маргарита Лаговська (особливості використання Тайм –менеджменту), Вікторія Маринич (цифрові технології в журналістиці), Іван Дорофенко (новітні технології та принципи створення сайтів), Катерина Дивнич ( розвиток програмного забезпечення у видавничій справі), про новий посібник «Основи редагування» М. Тимошика розповіла студентка із Сум Аріна Столбцова та ін.

У підсумку захід був надзвичайно корисним і цікавим. Студенти ґрунтовно доповнили свої знання з можливостей журналістської та редакторської праці.

Прес-служба правління ВГО Товариство «Знання» України (Петро Швець).

15.05.2019 р.