Про це детально йшлося у лекції професора, доктора богослов’я Віктора Веряскіна, яку він прочитав у лекторії Товариства «Знання» України «Трибуна українознавця» 27 січня 2017 року.

Ведучий заходу, голова правління Товариства, президент Унівверситету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, заслужений діяч науки і технівки України Василь Кушерець повідомив, що лекція на тему «Реформація в теологічних пошуках українських учених» є продовженням розпочатих заходів у Товаристві, присвячених вивченню та аналізу змін, що розпочалися 500 років тому в релігійому світі, та їх значенню у сучасну пору.

Реформація, як церковно-релігійна і політико-соціальна течія, зазначив Віктор Веряскін, почалася наприкінці 14 століття і тривала кілька століть у Західній Європі. Звідти вона поширилася і в Україну. Це було пробудженням національної свідомості і розвитку культури окремих народів, поштовхом для створення низки протестантських церков. Безпосереднім початком Реформації вважають розповсюдження Мартіном Лютером персональних листів-звернень, у яких він доводи, що Спасіння та Божа милість досягаються завдяки Вірі, а не сповіді в гріхах . Він опублікував латинською мовою 95 тез, де йшлося про гріх та кару, критикувалася торгівля індульгенціями, тобто ціною викупу за допущений гріх.

У широкому сенсі слова, реформація – це відновлення або перебудова, поліпшення стану в суспільстві, державі, в інших структурах.

Ремормація дала поштовх до перекладу Біблії, в тому числі й українською мовою, поширенню грамотності серед населення, критиці церковного догматизму та іншим змінам.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

30.01.2017 р.