Презентація «Словника української мови У1 століття», автор якого відомий мовознавець, літературознавець, заслужений діяч науки і техніки України, професор Київського міжнародного університету Іван Ющук, що відбулася в лекторії «Трибуна українознавця» Товариства «Знання» України 27 квітня 2017 року, стала сенсаційною подією, навіть не зважаючи на мізерний тираж, що його випустило видавництво «Київський міжнародний університет», і слабку можливість широко повідомити про цю подію. На захід зібралося багато мовознавців, учених, викладачів, студентів, тих, хто любить і цінує українське слово.

У передмові до цієї наукової книги й у своєму виступі автор детально й аргументовано розповів про свої пошуки відповіді на питання, що засіло в умах деяких українців, а найбільше у росіян, що української мови як такої немає й не було і нізвідки вона з’явилася, що російська – її старша сестра. Потрібно її знищити, витравити аби утворити єдиний «руський мір».

Вивчені й проаналізовані автором факти доводять давність української мови, її схожість з мовами, що побутують навіть не в сусідніх з українськими землях, державами, а й у віддалених. На прикладі розселення народів, а без мови це не могло бути, автор слідує маршрути міграції мови разом з його носіями та закріплення на нових місцях.

Понад 13 тисяч слів української мови слов’янського походження повністю або частково звучанням і значенням збігаються зі словами верхньолужицької, чеської, словенської, сербської й хорватської мов. Автор припускає, що слова, на основі яких базується словник, побутували ще задовго до У1 століття.

Герой України, класик української літератури, шевченківський лауреат, почесний професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Дмитро Павличко, який виступив на презентації книги і в своєму слові про «Словник української мови У1 століття» сказав, що «Іван Ющук доказав на прикладах свого лексикону, що російська мова сформована набагато пізніше від української... Поява словника ... - це явище не рядової філологічної книжки, а могутнє доповнення до нашої духовної та збройної боротьби проти путінського фашизму за невмирущість України».

Вели презентацію голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець і учений секретар правління Товариства, член Національної спілки письменників України, заслужений журналіст України Василь Василашко.

Учасники презентації надзвичайно схвально зустріли появу такої потрібної книги, висловлювали окремі рекомендації і поради, які стосувалися переважно того, що джерела української мови набагато глибші від У1 століття, що мова наших пращурів побутує в індійських народностей, і доказів її старшинства від санскриту стає все більше й більше, що автор заслуговує високої нагороди Героя України. А найбільшим побажанням було аби про цю книгу почули в державних структурах і вона поселилася в усіх бібліотеках, щоб її могли придбати якомога більше вчителів, мовознавців, пересічних українців. Книга заслуговує аби її поширювати й за кордоном.

На презентації виступили українознавець Дмитро Пилипчук, художник Валерій Франчук, поетеса, керівник 187 школи м. Києва Ольга Ходацька, яка прочитала свій вірш, присвячений Івану Ющуку і його книзі, поділився своїми враженнями від спілкування з словаками під час відрядження Василь Василашко. Він підтвердив, що українцю із словаком можна швидко порозумітися, бо в обох мовах багато спільного коріння.

Словник пішов поміж людей. Гарної йому дороги на поприщі захисту від посягань на українську мову.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України (Петро Швець).

28.04.2017 р.