У Товаристві «Знання» України 29 березня 2019 року презентувала свою книгу журналістка, член Національної спілки журналістів України, оглядач газети Верховної Ради «Голос України» Світлана Чорна, яку назвала «Під знаком Тризуба», а лекцію, з якою виступила, - «Під знаком Тризуба – від Трипілля дотепер».

Ведучий – голова правління Товариства «Знання» України, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук Василь Кушерець наголосив на значенні порушеної авторкою теми. Він зазначив, що Світлана Чорна - відома журналістка, яка в газеті опікується історичною тематикою і досить успішно. Її перу належать книги про національну ідентичність і українське козацтво, про Україну як землю козацьку, Соловецьку печаль України, книга «З братами не воюють», низка статей в «Голосі України» та в інших виданнях.

Світлана Чорна повідомила, що тризубу, який є символом України, – 45 тисячоліть, це підтверджено археологічними знахідками на території Чернівеччини та Чернігівщини. Досить аргументованими були факти про привласнення російськими вченими та правителями української історії, зокрема йшлося про недоречне спорудження пам’ятника князю Володимиру в Москві.

Один із розділів книги називається «І Крим, і Тамань були частиною України».

Цікавою була розповідь про Трипільську цивілізацію, пам’ять про яку зберігається в багатьох музеях України. Трипілля залишило нам гончарське ремесло, толоку, національні страви та багато іншого. У книзі – розповіді про гетьманські села і гетьманські фестивалі, Соловецьку трагедію.

У розділі « Велика і неподільна – від Сяну до Дону» авторка стверджує, що «Україна – європейська країна не лише географічно, а й за ментальними, етнічними, культурними та духовними ознаками. Неперервність її тисячолітньої історичної долі фіксують літописи та географічні, етнічні, лінгвістичні карти». Є ще роздуми про християнство, яке не може миритися з підміною понять, інформація про козацькі фортеці, Скіфію. Героїв Майдану, про яких французький фотограф Ерік Буве сказав, що «Такої гідності не бачив ніде у світі».

Зустріч завершилися гучними оплесками.

Прес-служєба правління ВГО Товариство «Знання» України (Петро Швець)

29.03.2019 р.