Товариство «Знання» України провело вечір пам’яті Валерія Курінського (1939-2015), майстра живого слова, відомого, вельми творчого українського педагога і психолога, композитора і поета, віртуозного музиканта і поліглота, невтомного сіяча наукових знань.

З глибоким філософським аналізом і узагальненням дивовижно цікавої, новаторської наукової, педагогічної, творчої діяльності Валерія Курінського, нових філософських смислів в його «Постпсихологічній автодидактиці», з висвітленням лекційної діяльності Валерія Олександровича в Товаристві «Знання» України на вечорі пам’яті незабутнього Курінського виступив голова правління Товариства, президент Університету сучасних знань, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Василь Іванович Кушерець.

Вів вечір пам’яті учений секретар правління Товариства «Знання» України, заслужений журналіст України, член НСПУ, поет-пісняр, лауреат літературних премій ім. Лесі Українки і Євгена Плужника Василь Федорович Василашко, що супроводив і лекції Курінського. Ведучий оцінив Валерія Олександровича як харизматичну постать, того, що випереджав свій час у науці і мистецтві, пропагував національні і європейські цінності, не вкладався талантом у тодішні схеми навчання і виховання, та досяг визнання серед відомих митців та вчених, як в Україні, так і за її межами.

Кофереренц-зал був ущент заповнений гостями з друзів, колег, соратників учнів Курінського, звісно, і з родичів, серед яких були Леся Шаповал і їхні з Валерієм дочки, Настя і Тоня, Світлана Курінська і внучка Юлія. А отже, зал був переповнений і позитивними емоціями, захопленими спогадами, світлими думками про Валерія Олександровича Курінського та його нову і ефективну систему самонавчання «Постпсихологічну автодидатику». Натхненно і чуттєво читали сонети Валерія Курінського народні актристки України Галина Яблонська та Раїса Недашківська, відомий поет Станіслав Чернілевський та інші, які високо оцінили вірші поета і запропонували продовження подібних читань.

Позитивний обмін енергіями, під час якого учасники вечора пам»яті, насамперед виступаючі, подарували один одному частинку свого серця і своєї душі – ось що ознаменувало цю зустріч. Напевне, саме тому люди й не розходились аж до ночі, і замість запланованих двох годин вечір пам’яті тривав з 18.30 аж до початку одинадцятої. Приємно, що усім було цікаво бути разом. Незабутній Валерій Курінський невмирущим талантом педагога, психолога, актора, музиканта, поета, лектора, щирого друга, чуйного сім’янина об’єднав аудиторію воєдино. Врешті, в цьому ви самі можете пересвідчитись продивившись відеозапис вечора пам’яті. Сподіваємось на майбутні зустрічі.

На додаток окремо подаємо список виступаючих на вечорі:

Володимир Петрович Губа – друг Валерія Олександровича ще з часів навчання в консерваторії, український композитор, народний артист України, лауреат премії ім. Лисенка, лауреат Державної премії України ім. Олександра Довженка, член Національних спілок композиторів і кінематографістів України.

Микола Григорович Полоз – український композитор, диригент Київського об'єднання музичних ансамблів, він товаришував з Валерієм Олександровичем ще в юнацькі роки, з часу їх спільного навчання у Луганському музичному училищі.

Леонід Олександрович Грабовський (по скайпу з Америки) – український композитор, один з представників композиторської групи «Київський авангард», друг Валерія Курінського, який, не зважаючи на великі відстані, підтримував друга всі ці роки.

Анатолій Павлович Навроцький – головний хормейстер Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка, заслужений артист України, колега Валерія Курінського ще по ансамблю Київського військового округу.

Позитиву та свого творчого запалу додав залу і поет кіносценарист та кінооператор, лауреат премії ім. Василя Симоненка Станіслав Болеславович Чернілевський, який прочитав свої нові переклади українською мовою російських сонетів Валерія Курінського.

Народна артистка України, кавалер ордена княгині Ольги, відома громадська діячка, учасниця Євромайдану Галина Гілярівна Яблонська натхненно і проникливо виконала поезію Валерія Курінського. Багато сонетів у її виконанні створили справжній вінок, огранку вечора.

Про знайомство зі своїм вчителем Валерієм Курінським та з його науковими працями з «Автодидактики», про великий вплив на нього Курінського поділився з присутніми лідер Всеукраїнської християнської спільноти «Братство», український літератор, поет, політик, громадський діяч Дмитро Олександрович Корчинський.

Українська актриса театру та кіно, громадський діяч, народна артистка України Раїса Степанівна Недашківська також читала сонети Валерія Курінського.

Про свої юнацькі роки, знайомство та дружбу з Валерієм Курінським згадував його друг, поет, музикант, журналіст, музикознавець Лапінський Ігор Леонтійович.

Було показано окреме відео пісень на вірші Валерія Курінського, зокрема, романс "Прилетіла канарейка" та відео-фрагменти з його лекцій по його українській «Автодидактиці» (1991 рік) та російській «Автодидактиці» (1991 рік).

Поділилися спогадами про свого вчителя та прочитали його твори рідні та учні Валерія Курінського (Анастасія та Антоніна Курінські - доньки, Леся Шаповал - дружина, Юрій Бесараб, Вікторія Стукаленко, Романа Карпа, Дмитро Допіро, Олег Барабаш, Ігор Спичак).

Прес-служба Товариства «Знання» України