У видавництві "Знання України" Товариства "Знання" України вийшла друком книга під назвою "Хто ми в історії?"("Кто мы в истории?) відомих авторів Юрія Канигіна і Василя Кушерця.

Канигін Юрій Михайлович - доктор економічних наук, професор, Член Спілки письменників України, автор наукових і науково-популярних праць з економіки, інформатики, історії науки, соціології, всесвітньої історії, автор майже 40 монографій, відомий як автор книги "Шлях аріїв".

Кушерець Василь Іванович - доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, голова правління Товариства "Знання" України, автор більше 300 наукових і науково-популярних праць з філософії, історії, когнітології та освіти, філософії і соціології знань, суспільної думки. В минулому році вийшла його книга "Завжди сучасний. Тарас Шевченко в просторі та часі".

"Хто ми в історії?" - це книга з системної історіографії, про що свідчить її підзаголовок. У ній - дослідження багатотисячного шляху розвитку людства.

Автори в анотації розкривають завдання своєї праці: "Ми не знаємо ні початку, ні кінця, звідки, куди, для чого йдемо, на якому шляху перебуваємо... Чи є в нас всесвітня історіографія , на основі якої ми б розуміли минуле, теперішнє, майбутнє?".

Розділ за розділом, а їх у книзі п'ятнадцять, автори розповідають, базуючись на конкретних історичних та археологічних фактах, матеріалах та висловлюваннях з біблійних текстів та інших Першокниг, про контури розвитку людських цивілізацій: занепади і злети, зміни однієї іншою. Вони стверджують, що людство пройшло тривалий шлях, з якого ми спроможні осягнути лише досить незначну частку всесвітньої історії. Тривалість кожної з цивілізацій обчислюється багатьма тисячами років.

Загалом, стверджують автори, людська цивілізація розвивається за аналогією становлення окремих індивідуумів: народження, молодість, мужніння, старість і смерть.

Цивілізації вже пройшли кілька історичних циклів-кругів, зокрема таких, як "людина-дитина", "людина чутлива", "людина уміла", "людина розсудлива", "людина творча". Людство нині перебуває на п'ятому крузі Всесвітньої післяпотопної історії. Далі настане цикл "людини мудрої" і завершиться "людиною духовною". Так задумав Творець, Спостерігач, тобто той, хто створив світ і піклується про його розвиток. Цивілізації гинули і відроджувалися, стверджує Біблія, в результаті запрограмованих згори катастроф з причин недотримання духовного шляху, а розвитку в людей звіриних інстинктів, створення воєнних конфліктів, відступ від духовного кредо, за що каралися Творцем - Богом.

Автори зауважують, що "Біблія - це і є запрограмована згори смислова історія людства". Завершиться цивілізаційний цикл, коли з'явиться людина духовна - Нomo Spiritus. Це має статися на сьомому історичному крузі.

Особливі місця в книзі відведені ролі держави Україна і людини у системній історії. Висловлюється необхідність розробки та реалізації людством Програми спасіння, про яку автори вже інформували читачів у монографії "Программа спасения" (Киев, 2010).

Автори стосовно розробки Програми в ім'я порятунку людства нагадують: потрібно нарощувати зусилля з попередження гонки озброєнь (особливо атомних, бактеріологічних, психологічних видів озброєння), скорочувати парникові викиди в атмосферу, очищати землю, океани, космос від сміття, попереджувати глобальні голодомори і т.п.

"Біблійна Програма Спасіння повинна стати новим постійно діючим фактором - опорою світових зусиль з виживання і некатастрофічного переходу на новий рівень життя і прогресу".

За такого підходу реалізується надія на створення людиною чисто людського середовища і за біблійним утвердженням "настане порядок не від світу цього - Царство Небесне".

У книзі багато посилань на світочів науки, мислителів, цікавих тверджень і спостережень.

Презентація книги в Товаристві "Знання" України має відбутися найближчим часом.

Петро Швець,

редактор книги "Кто мы в истории?"

20.10.2015 р.