Напередодні Дня української писемності та мови у лекторії «Трибуна вченого» Товариства «Знання » України відбулася лекція на тему «Українська мова - від давнини до сучасності». З лекцією виступив учений секретар правлінння Товариства «Знання» України, член НСПУ і НСЖУ, заслужений журналіст України України Василь Василашко.

Діяльність В.Василашка пов’язана з розвитком української мови, утвердженням її у статусі державної. Це, зокрема, відображено в його творах, таких, як поетичні збірки «Течія доріг» (1981), «Ясенець» (1988), «Чи Україні ти син?» (1994, 2004), «Усміхнись веселкою з грози» (1999), «Заговори, щоб я тебе побачив2» (193,1914), а також - у науково-публіцистичних виданнях: «Україні – українську!» (2002), «Через терни – до України» (2006, 2012, у співавторстві з В.Кушерцем), «Відроджуймось – не перероджуймось» (з передмовою академіка НАНУ М.Жулинського, 2007), «Шевченко - мій!» (2014), «Голодомор на теренах Поділля» (2014, у співавторстві з П. Швецем) та інших. Зрештою, про це йшлося і на зустрічі Василя Василашка зі слухачами лекторію.

Письменник і журналіст ознайомив слухачів із останніми науковими підтвердженнями давності української мови, її походження, спорідненість із багатьма слов'янськими мовами. Науковці стверджують, що російські тези про те, що українська мова нібито є похідною від російської, абсолютна вигадка. Українська прамова і писемність на території України зафіксовані досить давно, і про це було відомо російським правителям, але вони робили все, аби ці факти стерти з пам'яті не одного, а навіть кількох поколінь.

Цікава розповідь митця про досвід у Великобританії щодо становлення і утвердження англійської мови як пануючої на рідній землі, починаючи лише з 14 століття н.е, де до того, більше 3 століть, а не до 4 ст., як в усній обмовці, панувала французька мова. Навіть сам перший Закон 1373 року в про обов'язкове використання англійської мови у діловодстві в Англії написано французькою та свідчить про її колишню міць. Але з утвердженням рідної, англійської мови, а отже і з підвищенням національної свідомості, національної честі і гідності, Англія стала Великобританією, наймогутнішою державою у світі протягом ряду століть.

Лектор повідомив , що відомий мовознавець, професор Іван Ющук працює над створенням словника усної української мови ще з VI століття н.е, його дослідження підтверджують, що українська мова тісно пов'язана з польською, словацькою, хорватською, сербською та іншими слов'янськими мовами і має досить давнє коріння.

Під час лекції Василь Василашко читав свої власні вірші про українську мову.

Лекція про мову зацікавила слухачів, серед яких були і російськомовні, вона тривала майже утричі довше передбаченого регламенту.