Концерт Народного хору Віталія Лисенка, що відбувся 23 листопада 2015 року в Зоряній залі Київського планетарію Товариства «Знання» України, був досить багатолюдним і знаковим. Солісти хору в повному складі, усі колективи, що функціонують при ньому, – дитячі, чоловічі, жіночі відзначили тут 65-річчя від дня його створення.

Витоки цього нині прославленого і відзначеного багатьма нагородами колективу, лауреата престижних обласних і всеукраїнських творчих конкурсів, оглядів народної творчості, фестивалів, у Будинку культури трамвайно-тролейбусного управління, що в Києві, на Лук’янівці.

Першим керівником і засновником хору був Микола Кущ, що згодом створив Черкаський народний хор. В різні роки керували колективом заслужений артист УРСР Сергій Кропива, а з 1977 року, коли він став уже Ансамблем пісні і танцю, його очолив Віталій Лисенко – правнук засновника української класичної музики Миколи Лисенка, професор Національної музичної академії, народний артист України. В ансамблі і хорі працювали відомі балетмейстери - заслужений працівник культури України Микола Гречушніков, Володимир Соболєв інші.

Звання «Народний» колективу присуджено в 1963 році.

Нині Народний хор Віталія Лисенка очолюють заслужений працівник культури України Ірина Якубовська і лауреат Міжнародного конкурсу баяністів та багатьох інших концертмейстер Віктор Туровський.

Хор у повному складі розпочав свій виступ піснями «Моя Україно», «За Україну», «Ой, роде наш красний» і заслужив бурхливі оплески переповненого залу шанувальників української пісні.

Народних митців тепло привітав голова правління Товариства «Знання» України, доктор філософських наук, професор, заслужений працівник науки і техніки України Василь Кушерець. Він відзначив особливу роль української народної пісні і значення донесення її до широкої аудиторії, що й прекрасно робить цей народний хор, за що його шанують і люблять.

Василь Іванович вручив нагороди Товариства «Знання» України, з яким хор підтримує постійні творчі зв’язки.

Артистів привітали з 65-ою річницею від дня створення поет, письменник, лауреат літературної премії імені Лесі Українки, мистецької премії «Київ» імені Євгена Плужника, міжнародних пісенних конкурсів учений секретар Товариства «Знання» України Василь Василашко, директор Малої академії наук учнівської молоді Київської області, кандидат педагогічних наук, поетеса, лауреат премії імені Григорія Косинки Тетяна Петровська, голова жіночого клубу «Волинянка» при Волинському земляцтві Жанна Шнуренко та багато інших. Хор привітали від імені Київської міської держадміністрації, Будинку народної творчості, численні шанувальники хору.

Виконанням пісні на слова В. Василашка і власну музику «Чумацький шлях» привітав співаків відомий кобзар Микола Литвин.

На концерті звучали пісні на слова Т. Шевченка, В. Василашка, Тетяни Петровської, музику до яких створили композитори Дмитро Луценко, Юрій Пономаренко, Ганна Маковська та інші.

Канву концерту мережила теплими словами-розповідями про тих самодіяльних артистів, які віддали пісні немало років, ведуча, заслужена артистка України Тетяна Негрій. Слова подяки прозвучали з її вуст колишньому будівельнику Івану Харлаку, який у хорі вже 51 рік, Любов Діденко, яка співає 37 років. Вона назвала поіменно багатьох інших ветеранів хору й молодих хористів, ознайомила публіку з біографіями і творчим шляхом керівників хору.

В концерті взяли участь ансамбль «Молодички», який виконав романс з кінофільму «Дні Турбіних» «Нам цілу ніч соловейко наспівував», колектив «Сходинка» Софіївсько-Борщагівського навчально-виховного закладу, вокальний ансамбль «Сузір’я” у складі учнів Київської дитячої школи мистецтв. Солістки Таїсія Ляшенко і Людмила Лук’янчук виконали українські народні пісні “На городі верба рясна», «А льон цвіте», «Коли ти берегом ідеш», «Ой у вишневому садочку», «Ой мамцю моя». Прозвучали також народні пісні «У мене батько, як цвіт», «Вийди, Грицю, на вулицю» , «По діброві вітер віє» (сл. Т. Шевченка), стрілецька пісня «Човен хитається». Соліст Микола Няньчук виконав жартівливу пісню композитора Юрія Пономаренка на слова Надії Багмут «Сало».

У заключних акордах концерту прозвучали пісня на слова і музику Олександра Пономарьова «Заспіваймо пісню про Україну», Тараса Петриненка - «Господи, помилуй нас».

Вдячна публіка з бурхливими оплесками неодноразово піднімалася з крісел, виражаючи вдячність артистам за їхній патріотизм і талант.

Прес-служба Товариства «Знання» України