11-12 грудня цього року від Товариства «Знання» України голова його правління, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець і учений секретар правління, член НСПУ, заслужений журналіст України Василь Василашко побували з благодійною метою в зоні АТО разом з творчою групою народного артиста України Фемій Мустафаєва, які, зразу слід сказати, були захоплені бойовим духом воїнів, солідарністю з ними тих доннечан, з якими зустрічалися, та з сумом помітили що ще недостатня поміч воїнам з боку держави і діячів культури.

У Донбаському державному педагогічному університеті відбулася зустріч керівників Товариства «Знання» і акторів з викладачами, студентами вишу, а також з воїнами АТО. Бібліотеці вишу, присутнім на зустрічі були вручені твори класиків української літератури, які видали видавництва «Знання», «Знання України», «Веселка», «Ярославів вал», Товариство «Просвіта».

Вавиль Кушерець розповів про Товариство «Знання», його місію як світла наукових знань, повідомив, що в зону АТО привезено книги, відряджено Ф.Мустафаєва з акторами для ведення концертів з народними піснями, піснями на слова Т. Шевченка, інших авторів. Кушерець розповів, що Ф.Мустафаєв висунутий на Шевченківську премію за його концертну діяльність. Було висловлено почуття солідарності з тими, хто бореться за неподільну Україну в Донбасі.

В. Василашко вручив бібліотеці вишу такі цінні видання, як В.Кушерця «Завжди сучасний: Тарас Шевченко в просторі та часі», «Шевченко проти сучасної імперії», три томи В.Білінського «Країна Моксель, або Московія», В.Ткаченка «Риболовля на блешню» по-російськи», «Путінізм: шовінізм пострадянського реваншу», «Словник кореневих українських слів», книгу М.Слабошпицького «Наближення до суті. Літературні долі», збірки віршів Д.Пилипчука і книгу «Болять мені загублені слова», брошури «Просвіти», «Голодомор на теренах Поділля і Донбасу» В.Василашка і П.Швеця, «Заговори, щоб я тебе побачив» В.Василашка, книги Ю.Канигіна, В. Пепи та інші.

Книги В.Кушерець вручав студентам і воїнам. Першими присутні брали такі книги, як книжки про Т.Шевченка, про Голодомор на Донбасі, «Тигролови» І.Багряного, «Марія» У.Самчука, «Українські народні пісні», номери журналу «Наука і суспільство».

З успіхом пройшов концерт Ф.Мустафаєва, у якому натхненно виступили також заслужений діяч мистецтв України Анжела Ярмолюк, лауреат міжнародних пісенних конкурсів Юрій Васильківський.

Гостям тепло подякували ректор вишу професор Світлана Омельченко, її заступник доцент Сергій Швидкий, студенти і воїни.

Кияни передали десятки книжок у 95-ту бригаду ЗСУ, міську бібліотеку Слов’янська, подарували книжки у військовій частині Національної гвардії і провели для воїнів концерт, який користувався великим успіхом в учасників АТО.

Із задоволенням у виші, військових частинах і бібліотеці прийняли диски з виконанням народних українських пісень Народного хору Віталія Лисенка, передані в дарунок в зону АТ0 від цього хору, який очолює Ірина Якубовська.

Товариство «Знання» вдячне Фемію Мустафаєву, Анжелі Ярмолюк, Сергію Васильківському за концерти на високому рівні, з патріотичними піснями, а також заступнику голови «Просвіти» Миколі Нестерчуку, вказаним видавництвам і діячам культури, а саме: Михайлу Зяблюку, Юрію Канигіну, Дмитру Пилипчуку, Петру Швецю, Вадиму Пепі, Миколі Мудрому та іншим, чиї книги вручалися в АТО.

Василь Кушерець мав цікаву, дискусійну зустріч з групою журналістів, які приїхали в АТО, зокрема з питань національної ідеї і патріотичного виховання молоді, провів творчу зустріч з працівниками кафедри філософії Донбаського державного педагогічного університету. Поїздка в зону АТО була вельми потрібною і корисною для патріотичного виховання.. Відеозаписи подаватимемо в міру готовності.

Прес-служба Товариства