В лекторії «Трибуна вченого» Товариства «Знання» України 16 грудня 2015 року відбулася чергова лекція циклу «Методологія розбудови нового економічного устрою України на основі теорії фізичної економії», з якою виступив провідний інженер Міжнародного центру інформаційних технологій Михайло Говоруха.

У його виступі детально йшлося про сучасні підходи до формування стратегії та практики економічного устрою держави.

Наголошувалося на необхідності створення таких умов господарської діяльності, розподілу ресурсів, за яких відбуватиметься справедливий розподіл суспільних благ.

На економіку негативно впливає значний розрив між багатими й бідними. У сусідніх країнах, як наприклад, в Польщі, Болгарії та деяких інших, таких мільйонерів, як у нас, немає. Держава має створити необхідні умови для розвитку наукових досліджень, припинивши витік кадрів за кордон. Це називається продажею трудових ресурсів, який працює на економіку інших держав.

Лектор відзначив, що необхідно припинити підготовку людського ресурсу для роботи в інших країнах. Негативним явищем є продовження практики мільйонної армії заробітчан в інших країнах, які змушені шукати роботу, бо в Україні її немає або її оплата досить мізерна. Негативний вплив на формування фізичної економії нині має й російська агресія.

На завершення виступу лектор проаналізував проект Державного бюджету на 2016 рік, що розглядається у Верховній Раді України.