Всеукраїнська наукова конференція "Феномен Лесі Українки: літературознавчий, лінгвістичний, культурологічний, філософський та педагогічний" проведений 26-27.02.2016 року Товариством "Знання" спільно з Міносвіти і науки, Черкаською облдержадміністрацією, Університетом сучасних знань, ЧНУ ім.Б.Хмельницького, Музеєм видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького, з КНЗ "Інститут післядипломної освіти педпрацівників Черкаської обласної ради".

Конференцію вітали і виступили на ній голова правління Товариства "Знання" України, президент Університету сучасних знань, доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки України Василь Кушерець, учений секретар правління Товариства, заслужений журналіст України, лауреат літературної премії ім. Лесі Українки та мистецької премії "Київ" імені Євгена Плужника поет Василь Василашко.

На конференції були заслухані такі доповіді і виступи: "Історія одного твору Лесі Українки" - зав. відділу музею видатних діячів української культури Ірини Щукіної; "Художня проза Юрія Косача" - професора, доктора філологічних наук ЧНУ ім.Богдана Хмельницького Людмили Ромащенко; "Стилістичні особливості перекладу "Сім струн" Лесі Українки німецькою мовою - кандидата філологічних наук, доцента Інни Тарасинської; "Леся Українка - як зразок української особистості" - доцента, кандидата педагогічних наук Валентини Шляхової;"Проблема національної ідентичності особи у драмі Лесі Українки "Бояриня" і повісті В.Кулаковського "Золота галера" - методиста української мови і літератури КНЗ "Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної Ради" Людмили Ющенко;"Творчість Лесі Українки в дитячих періодичних виданнях" - старшого викладача кафедри філології і лінгводидактики Житомирського педагогічного університету ім.Івана Франка та інші.

Учасникам конференції організувала концерт пісень на слова Лесі Українки з ансаблем акторів композитор, автор музики на вірші Лесі Українки Тетяна Димань, Від Товариства учасникам конференції і концерту було подаровано літературу про Лесю Українку, зокрема збірник з текстами і нотами пісень на слова Лесі Українки "Хотіла б я піснею стати", а також збірник віршів Василя Василашка "Заговори. щоб я тебе побачив", в якому є вірші про Лесю Українку, прочитані на конференції.("Смисловий синонфмфчний ряд", "На Случі").
Для учасників конференції було організовано також екскурсію по Київському музею видатних діячів української культури, перегляд спектаклю в Національному театрі росіської драми і м. Лесі Українки.

У конференції взяли участь учні коледжу, студенти Університету сучсних знань.

Відеозапис виступів на конференції можна побачити у відозаписі на Сайті Товариства "Знання" у розділі "Мульмедіа".

Прес-служба правління Товариства "Знання" України