Видавництво «Знання України» нещодавно випустило у світ книгу під назвою «Фізична економія (енергія історичного прогресу)». Це науково-популярне видання, авторами якого є Юрій Канигін, доктор економічних наук, професор, член Спілки письменників України, автор численних книг, і Василь Кушерець, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки, голова правління Товариства «Знання» України, відомий автор багатьох книг.

Фізичною економією все більше цікавляться вчені, політекономи, соціологи, економісти, менеджери. Автори стверджують, що «Фізична економія ставить під сумнів висновки як класичної англійської політичної економії й посталої на її базі марксистської економіки, так і сучасні монетарні (фінансові) теорії). На ідеях фізичної економії, на думку її прихильників, необхідно будувати в нинішніх умовах співробітництво Заходу і Сходу (включаючи Китай), спираючись на програми подолання системної кризи».

Фізична економія важко торувала дорогу, як у Європі, так і, зокрема, в Україні. К. Маркс недолюблював прихильників економічної економії, які її розвивали. Це були відомі вчені Г. Лейбніц, Т. Мальтус, Ф.Кене, Б. Франклін, Ф. Ліст, М. Каре, А Маршал. В Україні її відкривали й розвивали С. Подолинський, В. Вернадський, М. Руденко, С. Солнцев. З великим протистоянням відроджував і розвивав фізичну економію замість марксистської політекономії відомий поет і дослідник Микола Руденко – автор відомої книги «Енергія прогресу». Він доводив, що рушієм прогресу є енергія сонця, яке світить усім однаково, тоді як розподіл створеного ним продукту відбувається несправедливо.

З книги читач дізнається про боротьбу двох теорій упродовж двох сторіч, про те, що, застосувавши ідеї фізичної економії в сільському господарстві, П. Столипін, спричинив навіть нарікання-скарги європейців на те, що Росія заполонила ринки Парижа, Лондона, Берліна дешевим хлібом і вершковим маслом, трактування змісту людської праці, людини як термічної машини, сучасне уявлення про феномен життя, історичну роль України у розвитку землеробської цивілізації та багато іншого.

Презентація книги відбудеться в Товаристві «Знання України». Нині вона презентується на Донеччині, у прифронтових зонах.

Прес-служба Товариства «Знання» України

11.03.2016 р.