Ця весна виявилася щедро багатою на зустрічі з цікавими людьми - вченими, діячами культури. Наші гості - переважно доктори наук, професори, кевіники науково-дослідних інститутів, в тому числі і НАН України, нерідко зі сміливими судженнями, гіпотезами, чому ми і називаємо іноді такі заходи - лекції-дискусії, як цікава лекція заслуженого діяча науки і техніки України, дослідника історії Києва Георгія Чорного про Київ долітописний.

Майже щодня на виконання рішень пленуму правління Товариства з питань національно-патріотичного виховання (є відеозапис на сайті "Знання", 22.04.16) сіячами наукових знань читалися лекції, на яких ведучим був голова правління Товариства, доктор філософських наук, професор Василь Кушерець. Назву лише окремі з них, які зазначені, виствітлені на сайті Товариства.

Велике враження справила на читачів фундаментальна лекція академіка НАН України, президента Товариства "Знання" і Президента" НАПН України Василя Кременя «Розвиток освіти в Україні в контексті цивілізаційних змін» (див. відеозапис 6.04.16).

Дуже цікавою була лекція з Бориса Соколова, відомого вченого, письменника, критика Путінського режиму Бориса Соколова, який 10 днів на запрошення голови правління Товариства Василя Кушерця виступав у Товаристві, у НСПУ, у багатьох ВНЗ і науково-дослідних установах Києва ( на сайті Товариства -розповідь про три останні війни в Росії в ХХІ столітті, 21.04.16). Цікаво уже те, що знаходяться серед інтелектуалів і такі вчені в Москві, як пан Соколов, чимало критичних оцінок яких нинішньої політики РФ тотожні оцінкам України, більше того, часом навіть гостріші. Агресію РФ в Донбасі він прямо називає агресією, окупацію Криму - порушенням міжнародних угод Путінською Росією, наводить жахливі факти розв"язання світової війни і нападу на СРСР з вини не тільки Гітлера, але й Сталіна, розповідає про високу ціну Перемоги у війні з вини і керівництва СРСР, коли на фронті на 1-го вбитого німця припадало 10 убитих радянських воїнів, тощо. На сайті Товариства, зокрема, можна ознайомитися у відеозаписі і з цікавим з інтерв'ю, яке взяв у Бориса Соколова Василь Кушерець (30.04.16).

Один з найкращих наших лекторів, мудрий письменник, доскіпливий дослідник історії, відкривач невідомих сторінок минулого України і викривач російських імперських міфів, навіть за часів Януковича відзначений літературною премією імені Івана Франка Володимир Білінський цього разу прочитав лекцію "Міф про Куликовську битву", в якій зазначив, що на рекламованій здавна Росією території битви досі не виявлено ні ламаної шаблі, ні жодного масового поховання (можна подивитися на сайті Товариства у відеозаписі). Товариство привітало Володимира Білінського з 80-річчям від дня народження, нагородило його Пам"ятним знаком Товариства, побажало подальшого повноцінного, творчого довголіття на благо України. Відомий мовознавець, професор, невтомний борець з реваншом зросійщення України Іван Ющук, замітки якого можна щодня читати на його сторінці у Фейсбуці, прочитав лекцію з актуальних питань розвитку і утвердження української мови ( з текстом лекції можна ознайомитисяу відеозаписі на сайті "Знання").

Доктор філософських наук, професор, відомий прозаїк, поет і публіцист, лауреат літературних премій Олег Гринів спеціально для виступу приїхав зі Львова і глибоко, цікаво розповів про державне відродження України у концепціях ідеологів революційного націоналізму - П.Полтави, С.Бандери і Я.Стецька (буде відеозапис на сайті Товариства).

Іноді ті, що не бувають на лекціях у Товаристві, на основі чуток висловлюються так:"Так лектори говорять, що хочуть". Мовляв, не завжди на високому науковому рівні. Водночас і про лекторів пишуть і кажуть, хто що хоче. Демократія! Але важко казати, говорить, що хочуть, про членів-кореспондентів НАН України Володимира Сиденка і Клима Чурюмова, академіка НАПН України Василя Ткаченка, відомого філософа, журналіста "Дня" Сергія Грабовського та інших.

Дуже важливі науково-просвітницькі зхаходи були проведені і за межами Товариства.Так, ми з головою правління Товариства, доктором філософських наук, професором Василем Кушерцем презентували переможцям творчих конкурсів Київської обласної Малої академії наук Шевченкіану Товариства, книгу-дослідження Василя Кушерця "Шевченко - на всі часи", загалом творчі можливості "Знання". Товариство разом з Федерацією профспілок з успіхом провело багато концертів у зоні АТО, а також здійснило як заключний акорд - великий, знаменний концерт у колишньому Жовтневому палаці за участю народного артиста Фемія Мустафаєва. Ф. Мустафаєв талановито виконав пісні на слова Тараса Шевченка з нагоди перепоховання праху Великого Кобзаря на Чернечій горі у Каневі (є відеозапис на сайті Товариства"). Приємно було чути захоплені відгуки про концерт Ф.Мустафаєва заступника голови Федерації профспілок України Євгена Драп"ятого, народної артиски Галини Яблонської, яка взяла участь у концерті, високі оцінки відомих письменників Вадима Пепи, Дмитра Пилипчука і Валентини Козак, знаних журналістів Петра Швеця і Анатолія Зубара.

На останніх двох цих заходах побували бібліотекарі з Білої Церкви і запросили мене як поета на зустрічі з читачами. На їх запрошення я радо побував в трьох дитячих бібліотеках, виступив перед учнями чотирьох шкіл і коледжу. подарував чимало книжок, виданих Товариством "Знання". Був зігрітий увагою з боку бібліотекарів, особливо Катерини Василівни, директора бібліотеки №9, вчителів і учнів. У бібліотеках Білої Церкви з читачами говорить кожна книжкова полиця, кожна виставка, фото, видання шістнадцяти письменників Білої Церкви, кімната, присвячена Миколі Вінграновському, вшановувати якого на річку Рось нині поїхапли письменники, його шанувавльники; з нагоди його 80-річчя. в одній з бібліотек дбайливо оформлена кімната Вінграновського Миколи. Примємно відзначити, що учні, вчителі, читачі бібліотек у Білій Церкві -дуже уважні слухачі на зустрічах з поетом,що, думаю, спонукає митців до таких зустрічей.

Нижче, подається, інформація з сайту Центральної бібліотеки для дітей (не перенесено, на жаль, фото зустрічей з учнями)...

"ЗУСТРІЧ З ПОЕТОМ В ЦДБ"

Цікава й багатогранна особистість, поет-пісняр, заслужений журналіст України, лауреат літературної премії ім. Лесі Українки за збірку «Чи Україні ти син?»... Все це – Василь Федорович Василашко, який прийшов на зустріч з читачами центральної бібліотеки для дітей, шестикласниками БЗШ №11, в рамках національного проекту «Україна читає дітям».
Василь Василашко – справжній письменник, увесь у своїх творах, його біографія – це біографія часу, а історія часу – це його життя. Він пише про те, що добре знає, що пережив, про що мріє.

Автор презентував такі свої поетичні і публіцистичні книжки: «Течія доріг» (1981), «Ясенець» (1988), «Усміхнись веселкою з грози»(1999), «Чи Україні ти син?» (1994, 2004), публіцистичне есе «Україні – українську!» (2002), «Через терни – до України» (2006, 2012, у співавторстві), казку «Казка-байка: чесний лис» (2006), есе «Відроджуймось — не перероджуймось» (2007), поезії "Заговори, щоб я тебе побачив" (2013, 2014), публіцистику "Голодомор на теренах Поділля і Донбасу" (у співавторстві).

Юні користувачі з задоволенням завітали до «квітучого саду поезії» Василя Василашка. Вірші поета про кожного з нас, рідний край, Україну, її солов’їну мову. Про найцінніше і найдорожче – бабусину казку і мамину ласку, пригоди в царстві природи. Навіть про перші проліски кохання.

На згадку про зустріч читачі сфотографувалися з поетом, а автор подарував бібліотеці свою збірку з побажанням:

«... щоб мрійне щастя кожному з вас усміхалося навіть з грози!».