Захоплення приміщень, які орендувало Товариство «Знання» України, упродовж тривалого часу, в яких розміщувалися редакції щорічника «Наука і культура» і журналу «Трибуна», відбулося ще в січні 2011 року. Друковані видання працювали в приміщеннях по колишній вул. Прорізній, 10 з 1965 року , справно сплачуючи орендну плату. Під час захоплення рейдерами було привласнено інтелектуальну та матеріальну власність - книги, картини, архівні матеріали, редакційну техніку та ін.

Відтоді відбулася ціла низка судів різних інстанцій, але питання повернення рейдерським чином захоплених приміщень і майна не вирішене.

Працівники Товариства, редакцій зорганізувалися на акцію і прийшли 2 березня 2017 року до приміщення Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, де відбувалося слухання чергового позову. Мітингарі вимагали справедливого рішення від судді Мазура Л.М. і повернення приміщень і майна, незаконно захоплених ТОВ «Лорбук» та третіми особами. Після захоплення відбулася незаконна перекупівля майна.

Суд ухвалив відкрити касаційне провадження про визнання правочину недійсним і права користування та витребування майна. Розгляд продовжуватиметься.

Залишається тільки сподіватися на те, що, нарешті, суди розставлять правильні акценти і винні будуть покарані.

Прес-служба правління Тоавариства «Знання» України

6.02.2017 р.