Логічним продовженням конференції «Україна сьогодні: останні тенденції економічного розвитку» (відбулася 29 червня 2017 року у Товаристві «Знання» України) став круглий стіл «Економічне співробітництво між Україною та Республікою Словаччина: відкриття нових можливостей», який пройшов 30 червня 2017 року в офісі Юридичного бюро «Егоров, Пугінскій, Афанасьєв і Партнери». Круглий стіл було організовано Товариством «Знання» України спільно з Асоціацією «Український національний комітет Міжнародної Торговельної Палати» (ICC Ukraine) та Українсько-Словацьким Центром Партнерства.

Захід відкрив Михайло Колібабчук, Президент Українсько-Словацького Центру Партнерства (УСЦП). Він підкреслив важливість розвитку економічних відносин між Україною та Словаччиною, яка є членом Європейського Союзу та підтримує Україну.

 

f1 f2
f3 f8

 

Зі вступним словом виступив Василь Кушерець, голова правління Товариства «Знання» України, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор. В. Кушерець зазначив, що на сьогодні місія Товариства «Знання» України полягає в тому, щоб донести до суспільства інформацію про соціально-економічну ситуацію в Україні у формі таких заходів як даний круглий стіл. Він підкреслив важливість земельної реформи в Україні, оскільки земля дає 40 % валютних надходжень в українську економіку.

Ігор Гресь, віце-президент Асоціації «Український національний комітет Міжнародної Торгової Палати» (ICС Ukraine) розповів про мету діяльності своєї організації (ICC Ukraine) та про те як вона сприяє розвитку відносин між українськими підприємцями та представниками бізнесу інших країн світу. Як передумову невикористаного потенціалу у економічних взаємовідносинах між Україною та Словаччиною пан Гресь навів наступні дані: експорт (імпорт) товарів зі Словаччини у 2016 році становив 77 (75) млрд. дол. США, експорт (імпорт) же України становив майже 35 млрд. дол. США (40). Отже, словацький експорт вдвічі перевищує український при тому, що населення Словаччини складає всього 5 млн. (в Україні майже 43 млн.)

В рамках круглого столу відбулася публічна дискусія з Іваном МІКЛОШЕМ, екс віце-прем’єром та міністром фінансів Словаччини, головним економічним радником Прем’єр-міністра України, співголовою Стратегічної групи радників по підтримці реформ в Україні. Пан Міклош відзначив, що Словаччина розвивається дуже стрімко, особливо що стосується сектору автопромисловості, за яким Словаччини посідає перше місце в світі. Він підкреслив, що сьогодні Україна розглядається як дуже серйозний партнер Словаччини, тому необхідно розвивати комунікації між країнами. Розвиток зовнішньоекономічних відносин між Україною та Європейським союзом, зокрема і Словаччиною, можливий лише за умови, якщо Україна буде ефективно впроваджувати реформи.

Дискусія з Іваном Міклошем була дуже жвавою і не обмежилася лише співробітництвом між Україною та Словаччиною. Аудиторія змогла задати питання щодо перспектив, переваг та недоліків вступу України в Євросоюз, а також про ефективність впровадження реформ в Україні, про доцільність плаваючого валютного курсу, про механізми виведення української економіки з тіні тощо.

Круглий стіл завершився панельною дискусією «Експортні можливості українських компаній на ринках Словаччини. Перспективи співпраці між підприємцями обох країн». Спікерами круглого столу виступили Ілля Рогач, юрист та керівний партнер компанії “Slovakway” у Словаччині та Олена Вишнякова, засновник і керівник адвокатської компанії Словаччини VYSHNIAKOVA & PARTNERS s.r.o., український адвокат зі статусом міжнародного адвоката, отриманого в Словаччині. Панельну дискусію модерував Ігор Гресь, віце-президент Асоціації «Український національний комітет Міжнародної Торгової Палати» (ICС Ukraine). Олена Вишнякова розповіла про шляхи виходу українських компаній на словацький ринок, серед яких створення компанії в Словаччині, технічний експорт, франшиза та створення спільного підприємства. Також пані Олена розповіла про переваги та недоліки кожної з форм. Пан Ілля розповів про інструменти підтримки українських компаній на словацькому ринку, серед яких дотації з бюджету Словаччини, стратегічні інвестиції та європейські фонди підтримки.

Товариство «Знання» України і надалі планує проводити такого рівня заходи з запрошенням відомих політиків, діячів культури та представників бізнесу, в тому числі іноземних. Зокрема, наприкінці жовтня Товариство «Знання» України проведе діловий форум «Україна-Східна Європа»

Презентація 1

Презентація 2

 

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

04.06.2017 р.