Чергову лекцію на тему «Російська фальсифікація історії України» прочитав член Національної спілки письменників України, лауреат премії імені Івана Франка, невтомний дослідник історії України, досвідчений лектор Володимир Білінський в лекторії Товариства «Знання» України «Трибуна українознавця».

Ведучий - Учений секретар правління Товариства «Знання» України, заслужений журналіст України В.Ф.Василашко.

Крок за кроком лектор наводив неспростовні приклади фальшування цілої низ-ки історичних фактів і подій, що їх робили російські царі і за їхніми вказівками вчені та працівники архівів. Про це пишуть навіть самі росіяни, які працювали з архівними матеріалами і переконувалися у підробках, переписуванні та вклеюванні окремих аркушів у старовинні рукописи. Російський професор Вальк, який був причетний до діловодства, зізнався, що в російських документах не зафіксовано жодного факту про якісь події, які б відбувалися раніше 15 століття, Троте в російських матеріалах така інформація має місце. В жодних давніх джерелах не зафіксована назва народу «великороси», хоча про пишуть у багатьох книгах, тоді, як відомо, назва «Росія» з’явилася тільки при царюванні Петра 1.

Російська наука приховує тісні зв‘язки з золотоординцями.

Дуже прикро, резюмує лектор, що досі в Україні не спромоглися створити правдиву історію держави, яка суцільно перекручена не тільки російськими, але й польськими ученими. Тому завдання істориків, громадськості зробити все аби якомога більше громадян України дізналися про справжню історію, на якій формуватиметься нова самостійна держава Україна.

З нагоди наближення дня народження відомого лектора Володимира Білінського і у дні відзначення Дня перемоги група «Славія» хору «Чумаки» виконала пісню «Йшли селом партизани» в його честь.

Лектор відповів на численні запитання слухачів.

Виступ є у відеозапису.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України

7.05.2018 р.