У наш час, коли електроенергія і газ дорожчає, сонячні печі є прекрасною альтернативою електроплитам та газовим плитам. Одним із таких пристроїв є GoSun Sport — сонячна піч, яку можна носити з собою в рюкзаку.

Винахідник печі GoSun Патрік Шервін сконцентрував сонячну енергію у вакуумній трубці для нагріву гарячої води та адаптував її для приготування їжі.

Pich

Фото: gosunstove.com

За твердженням компанії GoSun, модель GoSun Grill ідеальна для шашлику на вулиці, оскільки її розміри дозволяють нагодувати від 5 до 8 осіб.

Піч працює дуже просто — розкриваються алюмінієві дзеркальні лопаті-концентратори, вони вловлюють сонячне світло і направляють його на вакуумну трубку, яка утримує до 90% зібраної теплової енергії. Це дозволяє грубці за кілька хвилин нагріватися до 280°С. Але користуватися такою піччю можна тільки в сонячний час.

Для того, щоб у печі можна було готувати в темний час доби або за похмурої погоди, в герметичний алюмінієвий корпус вбудували теплову акумуляторну батарею, яка працює на основі органічного воску. Вона нагрівається протягом двох годин і потім може автономно готувати їжу на 8 чоловік. У ній ви можете запікати, готувати на пару, варити все, що завгодно...

У Гватемалі їх використовували для того, щоб перевести місцевих жителів на приготування їжі без диму, тому що тут поширені випадки, коли вдихання диму призводить до серйозних захворювань і смерті.

Хоч у таких печах їжа, коли мало сонця, може готуватися довго, але це дешево й екологічно чисто.

Існує безліч конструкцій печей, що працюють на сонячній енергії. Тому можна не тільки придбати промисловий варіант сонячної печі, такий як GoSun, а й виготовити різні її моделі своїми руками, як, наприклад, сушарню для виробництва сухофруктів.

Pich 2

Нині творці GoSun готуються до масового виробництва таких печей і зібрали на Kickstarter (англ.) вже більше $560 тис. На сторінці проекту на Kickstarter опубліковано більше 230 коментарів до проекту, як позитивних, так і негативних.

Поступово ці пристрої стають все популярнішими. Наприклад, в Чилі з'явився ресторан, де готують їжу в сонячних печах (за матеріалом Ольги Зубакової, Євгена Довбуша «Сонячні печі – альтернатива електричним та газовим плитам», Велика Епоха, 14 березня 2016).