Харківський фізико-технічний інститут є давнім флагманом української фізичної науки. Досягнення колективу досить відомі як в Україні, так і в світі.

Нещодавно в цьому науковому центрі відбулося комплексне випробування ядерної установки «Джерело нейтронів». З робочою поїздкою заклад відвідали Президент України Петро Порошенко і посол Сполучених Штатів Америки Джеффрі Пайєтт. Вони взяли участь у її контрольному пуску.

Установка має велике промислове та економічне значення. Проект розроблено за підтримки США в межах реалізації програми нерозповсюдження ядерної зброї.

«Джерело нейтронів» дасть можливість проводити в Україні сучасні дослідження у різних галузях науки і техніки, розробляти весь спектр радіоізотопів для потреб медицини та промисловості, розв’язувати проблеми ядерної енергетики, продовжувати терміни експлуатації атомних електростанцій, що особливо актуально з точки зору енергетичної безпеки України.

«Це перша ядерна установка світового значення, розроблена українськими фахівцями за роки незалежності», - сказав Президент України Петро Порошенко. Він зазначив також, що це інвестиції в майбутнє, безпечна робота в атомній енергетиці, вдосконалення технологій зберігання ядерних відходів, можливість застосування ізотопів власного виробництва у медицині та інше (за матеріалами ЗМІ).