Над проблемою-задачею з комбінаторної геометрії укладання куль в евклідовому просторі вчені працювали вже кілька століть.

Ефективно її розв’язати вдалося українському математикові Марині В’язовській.

Досі математики вивчали проблему розміщення сфер у тривимірному просторі, починаючи ще з 1611 року, коли Йоганн Кеплер обгрунтував найлегший спосіб упакувати однакові сфери у просторі, розташувавши їх у формі піраміди. Проблема нібито здавалася простою, але вона не була розв’язана до 1998 року. Припущення Кеплера довів Томас Хейлз із Пітсбурзького університету, застосувавши в тому числі й комп’ютерне моделювання.

Вчена - киянка, яка навчалася на механіко-математичному факультеті Київського університету імені Тараса Шевченка, а зараз працює у Гумбольдському університеті Берліна. Вона розповідає у виданні «Фокус»: «Сенс мого відкриття дошкільнятам, напевне, не поясниш. Простіше з тими, хто вивчав геометрію в школі й знає, що таке декартові координати. Для того, щоб описати точку на прямій, нам знадобиться одне число, щоб задати координати точки на площині – два числа, а у просторі – три. Але ж можна брати і не три числа, а чотири, вісім, або більше. Наприклад, 24 числа дадуть вам координати точки у 24-вимірному просторі».

Відкриття Марини В’язовської та її колег має практичне значення, бо упаковки сфер у багатовимірних просторах використовують для поліпшення передачі сигналу (за матеріалами ЗМІ та газети «Урядовий кур’єр», 7 квітня 2016 р.)