Український заклад зі світовим ім'ям – Інститут електрозварювання ім. Патона НАН України, за 25 років незалежності держави розробив унікальні технології у хірургії, які не мають аналогів у світі.

Так, починаючи з 2002 року в медицині застосовується розроблена українськими фахівцями технологія електрозварювання живих тканин. Її ідея належить Борису Патону, який ще на початку 90-х запропонував застосувати підхід, який використовується під час контактного зварювання металевих матеріалів для з'єднання живих тканин.

Застосовуючи метод пропускання високочастотного струму через живу тканину, фахівці отримують безшовне з'єднання живих тканин із мінімальними втратами крові. Такий метод набагато скорочує тривалість операції та прискорює період реабілітації пацієнта.

Зараз зварювання живих тканин використовується практично у всіх видах хірургічних операцій - від пульмунологіі до офтальмології, хірургії катастроф, а також в зоні АТО. Розроблено близько 100 медичних технологій зварювання в хірургії. Цим методом користуються медики 200 медичних закладів по всій Україні. За допомогою розробленої українцями технології виконується близько 25-30 тисяч операцій на рік. Усього на апараті "Патонмед "зроблено більше 200 тисяч операцій.

Але це не єдине досягнення українських спеціалістів. Технологію нанесення наночастинок металів на різні матеріали також розробили фахівці інституту. На сьогоднішні день в медицині велике значення має нанесення наночастинок срібла на органічні речовини. Дослідження показали, що при нанесенні такого покриття на антибіотики ефективність ліків різко зростає. Використання препарату з наночастинками срібла дає можливість істотно знизити необхідну дозу антибіотика.

Однак, наносити наночастинки можна не лише на лікарські засоби, а й на біологічні сполуки, наприклад, рослини. Це відкриває нові можливості в сфері фітомедицини. Крім того, наночастинки срібла наносять на неорганічні засоби, такі як шприци, перев'язувальні матеріали, системи переливання крові (IT-світ, 24.08 .2016).