Винайдення антибіотиків стало рятівником для багатьох людей. Але останнім часом про них говорять, що мікроорганізми, які спричиняють недуги людей, до них пристосовуються. Досить перерахувати лише декілька статей у ЗМІ на цю тему, щоб у цьому переконатися, що стійкість інфекцій до антибіотиків щоразу зростає.

AtybiotykyУ червні минулого року в ефірі "Громадської хвилі" професори Володимир Ільченко та Ігор Комаров - вчені Інституту високих технологій КНУ імені Тараса Шевченка розповіли про створення альтернативи антибіотикам на осногві так званого фотокерування.

За словами Володимира Ільченка, фотокеровані антибіотики — це відкриття, яке було зроблене в інституті. Сама ідея використання дії світла не нова, адже світло можна спрямувати дуже точно і чітко в певний час і місце, а селективності в часі і просторі для лікарських сучасних засобів його не вистачало.

"Уявіть собі, що лікарський засіб вводимо в нейтральному стані, а активуємо тільки там, де треба. Лікарський засіб потім можна вимкнути", - каже він і додає, що такими ліками можна лікувати вірусні інфекції, бактеріальні або пухлини.

Чи знайшов цей винахід застосування на практиці наразі невідомо. Сподіваємося, що медики відгукнуться.

Тим часом журнал «Nature Microbiology» нещодавно повідомив, що студентка Шу Лам з університету Мельбурна (Австралія) розробила метод боротьби зі стійкими до антибіотиків бактеріями.

Бактерії щороку спричинюють смерть понад 700 тисяч людей. Фахівці прогнозують, що до 2050 року вони щорічно будуть ставати причиною для понад 10 мільйонів смертей.

Студентка розробила полімерний пептид, який є структурою із повторюваних ланцюгів білків в формі зірки та здатен убивати 6 різних супербактерій без втручання антибіотиків, руйнуючи їхні клітинні мембрани.

Пептиди виявилися ефективними для знищення бактеріальних інфекцій в організмі, – розповідає Лам. – У тому числі тих, які раніше показували стійкість до антибіотиків. При цьому пептиди не токсичні, і не завдають шкоди організму".

Дослідження отримало назву SNAPP (структурно наноінженерні антимікробні пептидні). На відміну від антибіотиків, які "отруюють" бактерії і найчастіше попутно атакують сусідні здорові клітини, полімерні пептиди Лам не завдають шкоди організму. Вони впливають на бактерії, проникаючи в них і дестабілізуючи їхні клітинні мембрани.

"Результати, отримані в лабораторії, дозволяють зробити висновок про те, що пептиди Лам діють більш ефективно і вибірково, ніж всі відомі засоби проти бактерій", – каже Сиріл Бойєр з університету Південного Уельсу в Австралії. Але, за її словами, радіти рано, оскільки попереду на науковців чекають довгі роки клінічних випробувань полімера.

Пошук альтернативи антибіотикам дозволяє багатьом ученим говорити про революцію у медицині. (За матеріалами ЗМІ).