Опублікована добірка з 10 найзагадковіших знахідок, які вчені не можуть пояснити логічно. Ці знахідки могли б вважатися фальсифікацією, але радіовуглецевий аналіз доводить зворотне. Знімки подаються за don’t panic

NIT4 4

Карта Пірі Рейса є однією з найбільш значущих світових карт, коли-небудь знайдених. Османський адмірал Пірі Рейс створив карту в 1513 році — і, судячи з усього, її частини міг використовувати сам Христофор Колумб. Карта була виявлена в 1929 році і стала міжнародною сенсацією.

Гігантська кам’яна голова, яка була знайдена доктором Оскаром Паділья у 1950 році, була майже забута історією. Дослідник вважав, що голова належить до стародавньої культури ольмеків, яка процвітала в 1400 і 400 р. до н. е. На жаль, Паділья зумів принести лише фотографію знахідки: повернувшись на місце з новою експедицією, археолог виявив лише зруйновані останки артефакту.

NIT4 5

Батареї, знайдені при розкопках біля Багдада, складаються з трьох частин — керамічного горщика, металевої трубки і металевого стрижня. Вчені вважають, що горщик був заповнений якимось аналогом розчину електроліту, здатним генерувати електрику між металевими вставками.

NIT4 6

У 1930-х роках робочі United Fruit Company виявили сотні кам’яних сфер на одній з нових бананових плантацій в Коста-Ріці. Розміри куль варіювалися від величезних до крихітних, і в кінцевому підсумку були визнані кам’яними скульптурами з загиблої культури Diquis.

NIT4 7

NIT4 8Цивілізацію інків часто пов’язують з якимись інопланетними культурами — мовляв, самі індійці ніколи не змогли б досягти такого рівня розвитку. Деяке підтвердження цієї сумнівної теорії можна, при бажанні, знайти у виявлених артефактах. Наприклад, ось ці літаки. У 1997 році пара німецьких дизайнерів створили моделі аналогічних літаків — і вони полетіли.

Фестський диск був виявлений у 1908 році італійським археологом Перньє. Вчений знайшов глиняний диск на Криті і датував його 1700 р. до н. е. Фестський диск заповнений дивними символами, які складаються в 61 слово. Взагалі кажучи, велика частина наукового співтовариства не визнає знахідку Пернье реальною, але доказів підробки також надати не може ніхто.

NIT4 9

На початку 1900-х років ці фігурки ящірок виявилися в Іраку — район вважався місцем проживання стародавніх шумерів. Фігурки зображають ящірок у ролі богів, а одна зі скульптур зображує грудне вигодовування ящіркою людського немовляти.

NIT4 10

У 1898 році шведський іммігрант виявив в Міннесоті давню табличку — чоловік просто вирубував дерева у себе на ділянці. Експерти датували артефакт 1362 роком. Вважається, що в той час жодного європейця в Північній Америці ще не було.

NIT4 11

Мексиканський уряд опублікував, порівняно недавно, інформацію про шокуючу знахідку в одній з пірамід. Зображення, виявлені вченими, показують літаючі тарілки інопланетян і контакт жерців з позаземним розумом. Природно, все це може бути лише гігантською містифікацією, однак, первісне датування малюнків говорить про зворотнє.

NIT4 12

Знахідка археолога-любителя Джона Вільямса досі хвилює міжнародне наукове співтовариство. У 1998 році Вільямс виявив дивний камінь, куди була вбудована електрична розетка, схожа з сучасними конструкціями. Найлегше було б визнати артефакт хибним — ось тільки радіовуглецевий аналіз показує, що энигмалиту вже більше тисячі років.

NIT4 13

Всі ці знахідки ставлять у глухий кут вчених і фахівців всього світу своїм існуванням (за матеріалами Оглядач, 13.02.2017, і виданням don’t panic).