У серпні відомому ученому, доктору фізико-математичних наук, професорові, відомому фізику й історику науки Василю Андрійовичу Шендеровському виповнилося 75 років.

Народився В. А. Шендеровський 22 серпня 1942 року в м. Заставна на Буковині, закінчив із відзнакою фізико-математичний факультет Чернівецького університету, після військової служби працював інженером, а згодом науковим співробітником Інституту фізики АН УРСР. У 1970 році закінчив аспірантуру в Інституті фізики АН України за спеціальністю «Теоретична фізика». З 1972 р. — кандидат фізико-математичних наук, з 1984 р. — доктор фізико-математичних наук, а з 1993 р. — професор. Виховав 8 кандидатів наук. Провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України. Віце-президент Українського фізичного товариства. Член трьох спеціалізованих учених рад із захисту кандидатських і докторських дисертацій.

В. А. Шендеровський - автор і співавтор понад 500 наукових, науково-популярних і публіцистичних праць. Співавтор трьох фундаментальних монографій з фізики напівпровідників, тлумачних кількамовних словників з фізичної лексики, радіаційної безпеки, радіології та радіологічного захисту, .:. упорядник і редактор 4-х томної праці про видатного українського вченого Івана Пулюя, збірника праць Па нтелеймона Куліша. З його ініціативи вперше в Україні перевидано Біблію в перекладі Пантелеймона Куліша, Івана Пулюя та Івана Нечуя-Левицького. За редакцією Василя Шендеровського вперше перевидано українською мовою німецькомовну монографію видатного вченого-фізика Олександра Смакули «Монокристали»,. видано в Україні книгу «Ганна Барвінок». Він - автор сценаріїв до науково-популярних фільмів про Івана Пулюя, який отримав першу премію на Міжнародному конкурсі «Нашого цвіту — по всьому світу», до 125-річчя Чернівецького університету і фільму «Олександр Смакула», словників і посібників з фізики та історії науки.

Василь Шендеровський — ініціатор, організатор і виконавчий директор Міжнародного енциклопедичного бюро з фізики, діяльність якого скеровано на створення українською мовою «Енциклопедії фізики».

Широкій громадськості Василь Андрійович Шендеровський відомий як автор тритомника нарисів про видатних учених з українським корінням, які зробили значний внесок у розвиток світової науки, «Нехай не гасне світ науки».Він п’ять років вів авторську програму під такою назвою разом із журналісткою Еммою Бабчук на першому каналі Українського національного радіо, де прозвучало 125 передач про вчених, які з різних причин були маловідомими або замовчуваними.

Він створив пересувну виставку про забутих учених, виступає з лекціями в різних місцях України, веде широку просвітницьку роботу у Товаристві «Знання» України. Його сподвижницьку працю відомі діячі оцінюють так: поет і громадський діяч Борис Олійник - «Ми розкинули по світу своїх геніїв і тільки тепер їх збираємо, дякуючи таким сподвижникам як Шендеровський»; журналіст Микола Шудря - «Важким буде оберемок, коли у нього зібрати всі книжки Василя. 100 душ, котрих звільнив від тліну забуття, піднімають тепер Україну та нас, українців. А це вже подвиг»; Богдан (Дзюрах) - «Василя послано на білий світ із місією залишити про свій час і знаних людей писемний знак. Велику цінність мають його книги для церкви, для молоді.»

В. А. Шендеровський - лауреат премій Фонду Тараса Шевченка та імені Івана Огієнка. Нагороджений подякою голови Київської міської державної адміністрації (2001) та нагрудним знаком «Знак Пошани» (2002). Безперечно, - за свою сподвижницьку працю він заслуговує й на більші відзнаки.

Інформація про видатних українських учених – вихідців з України, віднайдених і досліджених В.А. Шендеровським, починаючи з 2016 року, оприлюднюється в кожному випуску підрубрики «Новини науки і техніки» рубрики «Новини» сайту Товариства «Знання» України (znannya.org.ua ; товариство знання україни).

Вітаючи шановного Василя Андрійовича Шендеровського з ювілеєм, бажаємо йому щоденної наснаги, творчих сил, міцного здоров’я, Божого благословення на поприщі науки та громадської діяльності, віднаходження забутих імен видатних українців.