175 років тому народився чорноморський козак Микола Бенардос, який ще у 1881 році винайшов електрозварювання і продемонстрував метод на паризькій виставці.

Його ім’я як науковця і винахідника було забуто, згадали про нього лише при підготовці до 100-річчя винайдення електрозварювання. Про М. Бернардоса стало відомо в ЮНЕСКО. Тоді за сприянням і клопотанням Інституту електрозварювання імені Є. Патона відкрили пам’ятник у м. Фастові, музей у Переяславі-Хмельницькому. Виявилося, що дослідник думав і про фортифікаційні споруди, військову техніку, космічні кораблі. Про це свідчать його проекти, що збереглися.

Ініціатор вивчення внеску винахідника науковець-патонівець доктор історичних і кандидат технічних наук Олександр Корнієнко, який виявився нащадком Бернардоса, продовжує пошуки. Він сказав про свого предка так: «Його ще так мало досліджено і донесено до сучасників. Погляньте на ці грубезні теки: це роботи в розвиток його проектів і винаходів. А їх у Миколи Миколайовича понад 200».

Про цього маловідомого українського винахідника, проблеми, пов‘язані із його пам‘яттю та вивченням спадщини, написав розлогу статтю в газеті «Урядовий кур’єр» (№143, 2017) відомий журналіст Микола Махінчук.