Це не просто амбіції – це реальні плани. Компанія Ілона Маска хоче забезпечити доступ до мережі в найвіддаленіші куточки планети.

У суботу, 17 лютого 2018 р., SpaceX проведе черговий запуск Falcon 9. Згідно з планом, багаторазова ракета доставить на орбіту іспанський супутник Paz для радіолокаційного спостереження і два тестових супутники для роздачі інтернету Microsat 2a і 2b.

МаскЯк повідомляється на сайті NASA, SpaceX планує вивести на орбіту мережу з тисяч таких супутників. До 2027 року вони повинні забезпечити повне покриття інтернетом всієї поверхні Землі.

Багаторазова ракета Falcon 9 стартує з Військово-повітряної бази Ванденберг у Каліфорнії. Компанія вже провела запис двигунів ракети і почала підготовку корисного навантаження. Ракета доставить на сонячно-синхронну орбіту іспанський супутник радіолокаційного спостереження Paz масою 1350 кг, а також два демо-супутники Microsat 2a і 2b масою 400 кг. Демосупутники стануть першим компонентом розгалуженого "сузір'я" супутників Starlink.

Згідно з бізнес-планом, з 2019 по 2024 рік SpaceX виведе на орбіту 4425 супутників для роздачі інтернету. Раніше представники компанії повідомляли, що "сузір'я" розташується на низькій навколоземній орбіті на висоті 1110-1350 км – нижче, ніж традиційні геостаціонарні супутники. Завдяки цьому затримка при передачі сигналу складе всього 25-35 мілісекунд. При цьому у більшості супутникових провайдерів цей показник становить 600 мілісекунд.

Falcon 9 виведе іспанський супутник Paz на висоту 514 км, а Microsat 2a і 2b розташуються вище. З їх допомогою компанія протестує систему радіозв'язку в Ku-діапазоні в зв'язці з наземними станціями. Точки зв'язку SpaceX будуть базуватися у Вашингтоні, Каліфорнії і Техасі. Також компанія обладнає прийомними терміналами фургони, які встановлять у різних містах по всій Америці.

Про систему Starlink поки відомо небагато. Представники SpaceX раніше повідомляли, що супутники будуть працювати за принципом комірчастої мережі і зможуть передати сигнал в райони з максимальним завантаженням.

Всього SpaceX обіцяє забезпечити інтернетом мільярди людей, в тому числі жителів віддалених і сільських регіонів. Система Starlink буде передавати сигнал безпосередньо на станції і термінали в будинках користувачів, для їх роботи потрібно мінімум інфраструктури (Ukr.Media., 14.02.2018).