Інженери з китайського НДІ ракетних технологій CALT розробляють літальний апарат змінюваної конфігурації, надихнувшись будовою бджіл.

Вчених зацікавила будова черевця бджоли, яке дозволяє комахам вільно згинатися і контролювати напрям польоту. За словами конструктора CALT Ху Готуна, аерокосмічний літальний апарат, який буде вилітати за межі атмосфери, при зворотному входженні в атмосферу буде тимчасово переходити в режим інерційного шугання.

"Ми черпали натхнення в будові черевця бджіл, яке дозволяє їм вільно згинатися і контролювати напрям польоту", - розповів Ху Готунь.

На підставі гнучкої будови бджолиного черевця фахівці CALT розробили для літака носовий обтічник, який змінюється на різних стадіях польоту. В ході випробувань вони виявили, що такий носовий обтічник дозволяє знизити аеродинамічний опір більш ніж на 20 відсотків.

"Зниження аеродинамічного опору дозволяє підвищити ефективність використання палива, що в свою чергу має велике значення для комерційного аерокосмічного ринку", - зазначив Ху Готунь (за повідомленням Сіньхуа, 26.03.2018).