5 травня о 14:05 за допомогою ракети Атлас V NASA відправило до Марса новий спусковий модуль InSight. Проект вартістю 993 мільйонів доларів США покликаний розширити наші знання про умови на Марсі та формування планет земного типу (так званих кам’янистих планет).

Якщо все піде за планом, вже 26 листопада 2018 inSight здійснить посадку на Марсі.

Це перша місія NASA, яка зазирне під поверхню Червоної планети.

За словами головного вченого NASA Джима Гріна, ми вже знаємо, що на Марсі є сейсмічна активність, що там сходять лавини та ударяють метеори. Але наскільки “схильний” Марс до землетрусів? На це питання має відповісти основний інструмент на борту модуля – сейсмометр.

Названий Сейсмічним Експериментом для Внутрішньої Структури, сейсмометр був виготовлений Французькою Космічною Агенцією.

Після посадки, зі спускового модуля висунеться роботична рука, яка розмістить цей інструмент прямо на поверхні.

Другий основний інструмент – це самозабивний зонд, який буде стежити за потоком тепла під поверхнею Марса. Цей інструмент був розроблений Німецьким космічним агентством у співробітництві з їхніми польськими колегами.

Зонд заглибиться на 5 метрів під поверхню, що, за словами NASA, в 15 раз більше за будь-який інший зонд до цього.

Розуміння потоків тепла та температур під поверхнею є дуже важливим з огляду на плани NASA відправити людей на Марс в 2030 році. Це дозволить краще зрозуміти, який саме обігрів буде необхідний житловим модулям в холодних умовах Марса, коли денна температура на екваторі Марса може сягати +20 °C, а нічна - знижуватися до -75 °C.

Модуль, який буде живитися від сонячних батарей та внутрішнього акумулятора, повинен пропрацювати 26 земних місяців, або один марсіанський рік. За цей час очікується, що він зареєструє до 100 землетрусів.

Звичайно ж, в NASA сподіваються, що моджуль працюватиме значно довше. І ми також поділяємо їхній оптимізм, адже попереду ще багато цікавих відкриттів (за матеріалами Космос, Ілля Дьока, 07.05.2018).