Об'єднана група китайських і американських фахівців з університету Чжецзян та Мічигану продемонструвала атаку, яка знищує жорсткий диск за допомогою звукових хвиль. Чутний і ультрачастотний вплив здатний фізично ушкодити носії і файлів, повідмляється в дослідженні, передає Ukr.Media.

Особливість проведеного експерименту в тому, що звук можна запустити як поблизу комп'ютера, так і з вбудованого динаміка. У другому випадку машина по суті знищить саму себе. Захопивши управління і запустивши вбудований на веб-сторінці файл, залишається лише почати зворотній відлік до "смерті".

Щоб наслідки стали незворотніми, достатньо 45 секунд відтворення звуку: по закінченні цього часу ряд ноутбуків виходили з ладу. Деякі чинили опір до чотирьох хвилин, але пізніше все-таки занепадали. Основною слабкістю пристроїв виявилися не самі жорсткі диски, а датчики, призначені для їх захисту. Від впливу постраждали і операційні системи. Використані при тестуванні Windows 10 і Ubuntu 16.04 зависали і видавали численні помилки.

Таким чином дослідники довели, що акустичні напади можуть стати популярним і життєздатним способом проведення кібератак. Незважаючи на те, що вони ніколи раніше не були зафіксовані, хакери здатні освоїти такий метод в короткі терміни.