Дослідники зробили приголомшливе відкриття в Перу - у пацієнтів індіанських медиків були високі шанси вижити після операції на черепі.

Виявилося, що після такої операції інки виживали вдвічі частіше, ніж ті пацієнти, яких оперували під час громадянської війни у США - приблизно 400 років тому.

Інки Перу часто практикували цю операцію. Понад 800 черепів з ознаками трепанації знайшли під час археологічних розкопок у прибережних районах та Андському нагір'ї Перу.

ххх

Марсохід Opportunity занурився у глибокий сон через брак енергії для своїх батарей. Є ризик, що встановити зв'язок з апаратом більше ніколи не вдасться. Це сталося внаслідок потужної пилової бурі на Марсі. Через пил сонячні батареї апарату виявилися "на голодному пайку"

Востаннє Opportunity виходив на зв'язок вранці 10 червня, він передав сигнал про те, що виробництво енергії перебуває на рекордно низькому рівні. Коли NASA спробувало зв'язатися з Opportunity 12 червня, ровер не відповів. Це означає, що він перейшов у режим із дуже низьким енергоспоживанням.

Співробітники агентства сподіваються, що апарат зможе продовжити свою роботу, коли пил уляжеться. Марсохід працює вже 14 років і допоміг багато чого довідатися про Червону планету.

ххх

Палеонтологи знайшли в Бірмі застиглих у бурштині жаб виду Electrorana limoae, який населяв Землю 99 млн років тому, за часів динозаврів. Чотири маленькі жаби є найбільш раннім свідченням існування цих земноводних.

Тепер учені мають підстави припускати, що жаби - тварини, які вперше з'явилися приблизно 200 млн років тому, - займали вологі лісові регіони не менше ніж 100 млн років тому. Це відкриття дуже важливе, тому що скам'янілості лісових амфібій рідкісні, а отже було складно зрозуміти, коли жаби почали з'являтися у тропічних зонах.

ххх

Група вчених виявила в Ізраїлі скульптуру голови царя, яка була виготовлена приблизно три тисячі років тому. Голова розміром усього 5 см зображує знатного чоловіка, найімовірніше - царя.

Зважаючи, що голову знайшли у місті, яке розташоване на кордоні трьох різних стародавніх царств, ми не знаємо, чи зображує він царя Ахава з Ізраїлю, короля Азаїла з Дамаска або короля Етбаала з Тіра, правителів, які відомі з Біблії та інших джерел, констатують дослідники. Загалом, знайдена голова становить собою справжню королівську загадку.

ххх

Іспанські вчені відстежили надмасивну чорну діру, яка у 20 млн разів більша, ніж Сонце. Вона поглинула і знищила зірку, яка підійшла занадто близько. Імовірно, що зірка крутилася навколо чорної діри, випромінюючи інтенсивне рентгенівське випромінювання і видиме світло, коли її поглинула чорна діра.

Виявилося, що за час такої події чорна діра виробляє більше світла, ніж мільйон зірок, схожих на Сонце, за все своє життя. Це "маленький" приклад, що дає змогу краще зрозуміти, як міг формуватися Всесвіт.

ххх

Швидкість танення полярних льодів протягом останніх п'яти років потроїлася, стверджують учені.

До 2012 року втрата льоду в Антарктиці становила всього 0,2 мм на рік до рівня моря і, мабуть, не збільшувалася. Але з 2012 року цей показник потроївся до 0,6 мм на рік.

За даними дослідників, до 2012 року скорочення кількості льоду в Антарктиці трималося на рівні 76 млрд тонн на рік, однак відтоді ця цифра зросла до рівня 219 млрд тонн на рік.

Комп'ютерне моделювання засвідчує, що тільки одна Антарктида може втратити досить льоду до 2100 року, щоб підвищити рівень моря на 2 метри. Це означає, що загальний рівень моря може піднятися більш ніж на 3 метри до 2100 року. І найжахливіше, що він буде і далі зростати і довго після цього. Це процес, якого вже не зупинити (за Техно (НВ), 17 червня 2018, Олексій Бондарєв).