Виявляється, що найдавнішим українським Євангелієм є Нобельське.

Це сенсаційне відкриття здійснила у 2014 році Валентина Тумаш –Ляховець, вчителька-краєзнавець із села Мутавиця, що в Зарічненському районі на Рівненщині.

Нобельське Євангеліє написане 1520 року в селі Нобель, збережене в єдиному примірнику. Воно старше на 41 рік від Пересопницького, яке визнане українською Першокнигою.

Перебуває Євангеліє у Вільнюсі в науковій бібліотеці Литви. Воно вважається найдавнішою писемною пам'яткою українського Полісся.

Як Нобельське Четвероєвангеліє потрапило до Вільноса, можна лише здогадуватися.

Делегація з українського Полісся побувала у Вільнюській бібліотеці, щоб наяву побачити та відчути дух давньої земляцької святині.

Сторінки Євангеліє, а їх 703, писані чорними чорнилами, а заголовні слова - червоною кіновар'ю. Читати книжку навіть зі знанням старослов'янської мови нелегко. Бо в тексті є багато скорочень, а також суцільних рядків, які можуть сягати одного абзацу. Литовці гідно бережуть раритет. Для нього виготовили спеціальний футляр.

Чи вдасться повернути Євангеліє в Україну?

Настоятель Морочненської Свято-Параскевської церкви отець Павло (Дублінець), виходець із Зарічненського району, сподівається, що знайдуться зацікавлені "державні люди", які посприяють цьому. Принаймні, якщо не поверненню оригіналу, то створенню репринтної копії і її видання, а далі - наукове вивчення пам'ятки.

Що для цього потрібно?

Найперше - домовленість на "високому" рівні про подальшу долю пам'ятки і її використання.

14 червня 2020 року Нобельському Євангелію сповниться 500 років. Ця дата міститься в самій пам’ятці як день завершення роботи над нею.

На Рівненщині готуються до відзначення цієї дати. Вочевидь, це важливо й для української історії.

Про дізналася із статті «Чи гідно земляки відзначать 500-річчя Нобелівського Євангелія?» в газеті «Голос України» 28 березня 2019 року.

Катерина Кошова, студентка

3-го курсу Київського коледжу УСЗ,

журналістика