Під такою назвою в Україні пройшов 3-ій міжнародний проект-конкурс за ініціативою міжнародної ліги «Матері і сестри – молоді України» за сприяння Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного музею Тараса Шевченка, Національної ради жінок України, Товариства «Знання» України.

Голова Організаційного комітету проекту-конкурсу - його засновник - актор, народна артистка України, Посол Миру, громадський діяч Галина Яблонська, у складі голова правління Товариства «Знання» України Василь Кушерець та багато відомих громадських діячів, волонтерів, поетів, письменниквів, працівників культури і мистецтв.

В рамках конкурсу події відбулися в три етапи.

На першому, до дня народження Тараса Шевченка, дано старт: оголошено проект проведення заходів.

Голова Оргкомітету Галина Яблонська на урочистому відкриті привітала усіх учасників, побажала плодотворної роботи, назвала прізвища громадських помічників, задіяних в різних заходах.

Про значення конкурсу і взагалі постаті Тараса Шевченка в Україні та світі сказав голова правління Товариства «Знання» України ВасильКушерець.

У квітні на відбірковому етапі, присвяченому річниці викупу Тараса Шевченка з кріпацтва, що проводився у країнах – учасниках проекту-конкурсу відібрано кращі роботи за визначеними в номінаціях умова- ми.

Заключний етап проходив 22-24 травня 2018 року, на якому журі підбивало підсумки змагань.

В номінації «Наживо-1. Читання поезій Т. Шевченка. Співана поезія Т. Шевченка. Діалог культур», що проходила в актовій залі Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка, оцінювали конкурсантів журі на чолі з письменником Михайлом Наєнком і народним артистом, Героєм України Анатолієм Паламаренком.

Відбір кращих учасників в номінації «Наживо-2» під такими ж гаслами, проходив в актовій залі Наукової бібліотеки імені М. Максимовича КНУ імені Тараса Шевченка. журі працювало під керівництвом Петра Панчука.

Конкурс «Відеоінформація-3. Читана та співана поезія Т. Шевченка мовами народів світу. Читана та співана поезія Т. Шевченка мовою оригіналу. Авторські твори про Шевченка. Шевченкове багатоголосся. Флешмоб. Діалог культур», що проходив у конференц-залі Інституту філології проводило журі під керівництвом Станіслава Чернілевського.

Творчі роботи в «Номінації-4.1. Образотворче втілення. Художні роботи, твори декоративно-прикладного мистецтва за Шевченковою тематикою» оцінювало журі під керівництвом Людмили Грибовенко. Конкурс проходив в Інституті філології.

Журі »Номінації-.2.Літературне втілення. Письмові літературні роботи та друковані видання про Шевченка. Живе виконання власних творів літературного спрямування авторами» очолив Василь Василашко. Оцінювання відбувалося в приміщенні кафедри Шевченкознавства Інституту філології імені Т. Шевченка.

Конкурсантів «Номінації-4-3.Театральна постановка» оцінювали спільно журі №1 і 2.

В усіх номінаціях визначено переможціа «Гран-прі». 1-е місце, 2-е місце, 3-є місце. Списки тпереможців будуть опубліковані на сайтах організаторів.

Заключний концерт з виступами окремих переможців в усіх номінаціях відбувся в мистецькому салоні Червоного корпусу КНУ імені Тараса Шевченка 22-23 травня. Географія переможців досить барвиста. Це –представники, Туреччини, Польщі, Молдови, Грузії, Ізраїлю, та багато інших країн.

В рамках Міжнародного проекту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи» в планетарії Товариства «Знання» України пройшла презентація виставок майстра народної творчості Івана Рябчуна, , який вишив серед відомих народних умільців найбільшу кількість портретів Тараса Шевченка і текстів його віршів. Івану Рябчуну вручено диплом про внесення його рекордного вишивання в Книгу рекордів Гіннеса.

У Товаристві «Знання» України відбулася також презентація книги академіка НАН України, директора Інституту літератури ім.. Т.Г. Шевченка Миколи Жулинського. «Духовний будівничий України».За підсумками конкурсу книга отримала «Гран-прі», З моновиставою виступила артистка театру і кіно Львівського академічного музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича Олена Дудич «Про Ромео і Джульєтту, яких знали Маргарита і Абульфар» за повістю лауреата Нобелівської премії Світлани Алексієвич.

Заслужений діяч мистецтв України , доцент НАОМА Андрій Александрович-Дочевський презентував свою нову картину «Давид і Голіаф» (…у синєє море кров ворожу…) з циклу «Давній заповіт».

24 травня велика група учасників міжнародного конкурсу відвідала Шевченківський національний заповідник в Каневі, де відбувся мітинг-реквієм на місці вічного спочинку Українського Пророка..

Окремі епізоди конкурсу можна подивитися в Ютубі сайту Товариства «Знання» України та сайтах організатороів.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України (Петро Швець)

25.05.2018 р.