На таку тему лекцію в лекторії «Трибуна українознавця» Товариства «Знання» України прочитав кандидат технічних наук, президент Міжнародної міжконфесійної академії, доктор науково-дослідного інституту «Генеза життя та всесвіту», доктор богослов’я Валерій Миколайович Решетинський.

Ведучий - голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань, член-кореспондент АПН України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Василь Іванович Кушерець сказав, що це не перша, присвячена темі Реформації, лекція.

Лектор зазначив, що 500-річчя Реформації викликало значний інтерес у світі. Президент України прийняв у зв’язку із цією датою спеціальний Указ, в якому передбачено проведення цілої низки заходів.

З історії відомо, що основною причиною Реформації (від латинського reformatio – виправлення, перетворення, реформування) стала боротьба між представниками капіталістичного способу виробництва, що зароджувався, і захисниками пануючого тоді феодального укладу, охороною ідеологічних догм якого займалася католицька церква. Початок Реформації поклав виступ доктора богослов’я Віттенбергзького університету Мартіна Лютера 31 жовтня 1517 року, який прибив до дверей Замкової церкви свої «95 тезисів». У них він виступав проти продажу індульгенцій (відпущення гріхів за кошти) та багатьох інших постулатів. Закінчилася Реформація підписанням Вестфальського миру в 1648 році, після чого релігійний фактор перестав відігравати істотну роль у європейській політиці.

Реформація вплинула на багато країн світу через поширення християнства. Біблійне вчення стало доступним для різних верств населення. Віра в Бога стала дуже важливим принципом. З Реформацією розпочалася епоха Ренесансу, введено хрещення дітей, молитви за померлих тощо.

Лектор говорив як про добрий приклад впливу християнства на процвітання країни - Північну Корею.

Головними завданнями, постулатами на сучасному етапі в Україні є потреба змінити саму людину, реформувати систему, втілити в суспільні відносини такі поняття як совість, любов.

Лектор відповів на низку конкретних запитань.

Прес-служба правління Товариства «Знання» України.

15.03.2017 р.