Надрукувати
Перегляди: 3156

"ЧАС ФАРИСЕЇВ І ГЕРОЇВ" - дуже цікава зустріч відбулася 22 жовтня в Товаристві "Знання" України з головою НСПУ, головним редактором "Української літературної газети", громадським діячем МИХАЙЛОМ СИДОРЖЕВСЬКИМ.

Вразив огляд складних проблем української Незалежності, загроз Україні нині і взавтра. М.СИДОРЖЕВСЬКИЙ наголосив на необхідності консолідувати найздоровіші сили нації, структурувати і цілеспрямувати керівництво ними супроти масштабних загроз сусідньої імперії, на вирішення політичних, економічних і екологічних проблем часу. Щанувальники Михайла СИДОРЖЕВСЬКОГО радо почули про його нові твори, які відображаєють вічні проблеми життя і смерті. свободи і несвободи, світла і пітьми - у підтексті з проблемами сучасності, що, скажімо, я зазначив у своєму виступі, торкаючись змісту доповіді М.Сидоржевського. Сподобалися присутнім рядки з його нового роману "Рецедиви смути" і його вірші, написані верлібром. Було підкреслено М.Сидоржевським зростання ролі письменників у суспільному житті, яке усладнюється останнім часом. Цікаво виступили голова правління Товариства, доктор філософських наук, професор Василь КУШЕРЕЦЬ, відомі письменники Вадим ПЕПА, Іван ЮЩУК, Борис ПОНОМАРЕНКО, Віктор ЖЕНЧЕНКО та інші.

Василь Кушерець наголосив на необхідності захищати, зміцнювати українську державність,бо від її відсутності, від слабкої, неповноцінної державності - всі наші біди, включно з голодоморами. Вадим ПЕПА вкотре підкреслив, що досі у нас не перейнялися вивченням глибин нашої історії, свою історію краще знають багато інших народів, тож ми маємо ліпше знати своє минуле, ще в Трипіллі і до Трипілля, черпати впевненість і наснагу з нашої давності, бо ми, мовляв, не з неба впали на цю Землю. Іван ЮЩУК підкреслив необхідність донесення до молоді значення володіння і користування українською державною мовою, обов'язок не втрачати національне, мовне коріння в час волі. І це справді так, бо, хто втрачає мовне коріння, той стає перекотиполем на рідній землі, того вітер першим звіває з його краю.

Борис Пономаренко навів болісні приклади зменшення населення в Україні в той час, коли в Польщі, Туреччині, Румунії та інших сусідніх країнах кількість населення, а отже, і економічна, соціальна, національна потуга дужчають. Треба, зокрема, державі, громадськості, письменникам, журналістам більше перейнятися цією проблемою, сприяти припиненню чисельного виїзду українців, особливо молоді, в світи, поліпшенню працевлаштування, здоров'я, доробуту українців.

Усі виступаючі підкреслили необхідність досконалішої роботи з молоддю, потребу цікавішої розмови з нею в книгах, пресі і в Інтернеті. Адже молодих і на згаданій зустрічі було мало. Коротше кажучи, є можливість більше взнати бажаючим, подивившись відеозапис зустрічі з Михайлом СИДОРЖЕВСЬКИМ на Сайті Товариства "Знання" України.

Василь Василашко, учений секретар Товариства "Знання" України.