14 жовтня 2018 року, на другий день перебування членів президії НАПН України на чолі з президентом академії Василем Кременем на Луганщині, було урочисто відзначено День захисника України і День Українського козацтва в Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (м. Старобільськ, Луганська обл.).

Для ЛНУ імені Тараса Шевченка День захисника України – свято, що набуло особливого значення внаслідок вторгнення російських військ на територію України, коли Університет опинився в епіцентрі військових та злочинних дій російсько-терористичних угрупувань, зазнав репресій і переслідувань студентів і викладачів, викрадення і катування вчених, захоплення і руйнування будівель; був вимушений евакуюватися до м. Старобільська на базу власного відокремленого підрозділу.

44074941 784525228561122 5764946116781015040 o

Цього року свято видалося ще більш піднесеним і урочистим, адже в ньому взяли участь справжні захисники України на основних фронтах: освіта, наука, Збройні Сили України та Українське козацтво. А тому на святі поруч стояли: Президент НАПН України Василь Кремень, члени президії Олександр Ляшенко, Світлана Сисоєва, Іван Бех, голова вченої ради ЛНУ імені Тараса Шевченка, народний депутат України, академік НАПН України Віталій Курило, ректор університету, член-кореспондент НАПН України Сергій Савченко, викладачі і студенти ЛНУ імені Тараса Шевченка; Збройні Сили України та Українське козацтво на чолі з генералом В.М. Ткаченком.

Продовженням свята стала церемонія Посвяти студентів в українське козацтво. Зі словами вітання до присутніх звернулися голова вченої ради ЛНУ імені Тараса Шевченка, народний депутат України Віталій Курило, ректор Сергій Савченко та президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, Верховний Отаман Академії козацтва, Польовий гетьман в зоні ООС, генерал В.М.Ткаченко. Вони привітали наших захисників, згадали історію українського козацтва та побажали миру для всієї України.

За вагомий внесок у національне-патріотичне виховання молоді, а також служіння нашій Вітчизні Василь Кремень вручив медаль «Григорій Сковорода» Д.В.Кривобоку – командиру загону полку спеціального призначення, який з 2014 року став міцною фортецю для захисту всієї України від повномасштабного вторгнення російських військ та незаконних збройних формувань, створив умови для відновлення і розвитку університету на рідній Луганщині.

Кульмінацією свята став ритуал посвяти студентів у козаки та прийняття присяги, що виконав Верховний Отаман Академії козацтва, Польовий гетьман в зоні ООС В.М.Ткаченко. Він нагадав присутнім про традиції козацтва та закликав єднатися заради розвитку України. Також Генерал Козацтва вручив нагороди членам президії НАПН України та вченої ради університету.44035787 784525511894427 5362116937906126848 o

Яскравим на незабутнім моментом свята стала демонстрація фізичної підготовки та бойової майстерності військовослужбовців ЗСУ, які є студентами ЛНУ імені Тараса Шевченка. Хлопці віртуозно продемонстрували елементи рукопашного бою та тактичної медицини за стандартами НАТО, а дівчата – студентки навчально-наукового інституту педагогіки і психології, показали навички збирання-розбирання автомату.

Наразі в університеті здобувають освіту понад 800 учасників бойових дій. Представляючи переважно західні регіони України, військовослужбовці беруть участь в усіх освітньо-виховних і наукових заходах університету, розвінчуючи міфи про «полярність» Сходу і Заходу України, виховуючи у студентів шанобливе й толерантне ставлення до наявного в Україні різноманіття культурних традицій, формуючи позитивний образ Захисника Вітчизни.

Напередодні Дня захисника України, молодь та викладачі університету підготували подарунки, які були урочисто вручені військовослужбовцям з побажанням незламної волі в подоланні труднощів, надійного родинного тилу та богатирського здоров’я.

Командування ЗСУ продемонструвала гостям боєздатність нашої армії, бойову майстерність, професіоналізм військових, сучасну або модернізовану зброю, військову форму за світовими стандартами. Усі мали змогу переконатися: наша армія непереможна – сильна, боєздатна, вмотивована, спроможна повернути цілісність нашої країни і стати націoнальнoю гoрдістю, гарантoм її безпеки та стабільнoсті.

Підсумовуючи дводенний візит президії НАПН України до Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, можемо з упевненістю стверджувати: наразі науковці, освітяни, Збройні Сили України та молодь виступають єдиним фронтом у боротьбі з агресором та відстоюванні найвищих національних цінностей – свободи, демократії, верховенства права, суверенітету, незалежності – усього того, що повинно стати підґрунтям формування України як єдиної політичної нації.