Учора у Будинку звукозапису Українського радіо з успіхом пройшов концерт народного чоловічого хору "Чумаки", який заснував Василь ТРИЛІС і який діє при ВГО Товариство "Знання" України.

Вели концерт Галина ДАЦЮК і Василь ТРИЛІС. Вітав учасників хору з нагоди його 30-річчя голова правління ВГО Товариство "Знання" України, член-кореспондент НАПН України Василь КУШЕРЕЦЬ, який, зокрема, подякував за чумацькі пісні нащадкам тих чумаків, які давно дружнім чумацтвом «прилучили» до України Крим. У складі хору виступав чудовий тенор, один із засновників гурту «Чумаки», гість із Сан-Франціско (США) Святослав СТУС, якого ми запросили з Василем КУШЕРЦЕМ виступити з концертом у "Знанні", на що пан СТУС дав згоду, пообіцяв приїхати весною.

У концерті взяв участь і класично виступив народний артист України, Герой України, лауреат Шевченківської премії Анатолій ПАЛАМАРЕНКО. Схвилював усіх виступ на святі визнаного у світі жіночого тріо "Рідна пісня", у суцвітті співучих пташок - Оксани ГОРДІЄЦЬ, Катерини Левенко і Валентини ОРЕЛ. Привітала сердечним віршем гурт «Чумаки» письменниця, член НСПУ Тетяна ЛЕМЕШКО, дружина нинішнього співучого чумака, організаційного керівника хору, доктора хімічних наук Сергія ЛАКИЗИ.

Диригентську паличку у вигляді Чумацького батога Василь ТРИЛІС передав молодому митцю, випускнику Київської консерваторії Оресту ШИНКАРУКУ.

Кілька сот шанувальників чумацької пісні зустрічали і проводжали унікальних співаків хору «Чумаки», усіх, хто виступав на сцені бурхливими аплодисментами. Сердечна дяка «Чумакам», усім артистам, спонсорам свята, що буде виствітлено невдовзі у відеозаписі на Сайті Товариства, який вів Юрій ЛЕБІДЬ і який здійснюватиме Михайло СИДОРЕНКО. Вітання і від голови Київської міської організації Товариства, професора Василя НЕВОЛОВА, дурналістки з Укррадіо Людмили ЛЯХЕВИЧ, з яким ми разом аплодували "Чумакам".

Принагідно скажу, що мені "Чумаки" близькі і тим, що ровесниця хору "Чумаки" - пісня на мої слова "Шлях Чумацький", яку ще до Незалежності заспівав відомий сучасний кобзар Микола ЛИТВИН. Від щирого серця - Василь ВАСИЛАШКО, учений секретар ВГО Товариство "Знання" України.