19.02.2019

Людмила ЧЕЧЕЛЬ

147У столиці вшановують день народження науковця.

Вже кілька років у Києві Товариство «Знання» України 19 лютого, у день народження, вшановує Клима Чурюмова, ученого, члена-кореспондента АН України, доктора фізико-математичних наук, професора, дійсного члена Нью-Йоркської академії наук, який понад 10 років був директором Київського планетарію.

В його біографії було багато значимих відкриттів. Утім буквально за одну ніч його ім’я стало відомим на увесь світ. 

Про нього дізналися навіть ті, що й наукою особливо не цікавилися.

12 листопада 2014 року космічний апарат «Розетта» спрямував на поверхню комети спусковий апарат «Філи».

За історичним моментом і величезним кроком на шляху до розгадки таємниці виникнення Сонячної системи в прямому ефірі спостерігали сотні тисяч людей.

Комету, на яку приземлився «Філи», відкрили в жовтні 1969 року українські астрономи Клим Чурюмов і Світлана Герасименко.

— Комета Чурюмова—Герасименко стала символом застереження розумного світу від самознищення, — розповідає Василь Кушерець, голова правління Товариства «Знання». — Про це не раз наголошував у своїх лекціях на філософському факультеті Київського державного університету імені Тараса Шевченка видатний астроном, професор Сергій Всесвятський, науковий керівник Клима Чурюмова при підготовці його кандидатської дисертації. Він підтримував і неодноразово нам розповідав про гіпотезу десятої планети Сонячної системи та причини її загибелі. 

Клим Чурюмов опублікував понад 800 наукових робіт, зокрема чотири монографії та чотири навчальні посібники. Був науковим консультантом з астрономії під час другого видання Української енциклопедії.

Як голова наукових оргкомітетів, Клим Чурюмов організував і провів п’ятнадцять міжнародних астрономічних конференцій. Під його керівництвом захищено одинадцять кандидатських дисертацій із фізики комет і теорії та методики викладання астрономії.

За ініціативою Клима Чурюмова Міжнародний астрономічний союз назвав національними іменами-символами малі планети: «2427 Кобзар» — на честь Тараса Шевченка, «2428 Каменяр» — на честь Івана Франка, «2431 Сковорода» — на честь українського філософа Григорія Сковороди, «4868 Кнушевія» — на честь Київського національного університету імені Тараса Шевченка, «22616 Боголюбов» — на честь відомого фізика й математика Миколи Боголюбова. 

19 лютого о 12-й годині у Київському планетарії зберуться рідні, друзі , видатні українці на відкриття меморіальної дошки й вшанування пам’яті Клима Чурюмова.