Надрукувати
Перегляди: 5368

Споживання електрики людством зростає немалими темпами, а тому пошуком нових джерел енергії, особливо екологічно чистої, займаються вчені всього світу. Більшість зусиль спрямовані на вдосконалення сонячної та вітрової енергетики, але є й такі, хто шукає інші підходи. До них належать спеціалісти голландської компанії Plant-e, які створили технології добування електроенергії з рослин.

Сутність технології така ж, як і старий шкільний дослід, в якому джерелом енергії є картопля. Тільки винайдений голландцями метод не шкодить самій рослині.

На практиці все виглядає так: рослини особливого виду висаджуються у спеціальні пластикові контейнери площею близько четвертої частини квадратного метра. В процесі інтенсивного росту і процесу фотосинтезу ці рослини виробляють деякі види цукрових з'єднань. При цьому, кількість вироблюваного цукру перевищує потреби в ньому самої рослини, а залишки через кореневу систему повертаються назад у грунт.

Цукор, «викинутий» рослинами в землю, активно реагує з киснем, якого достатньо в атмосфері. В ході такої хімічної реакції виробляється багато вільних електронів, що їх «збирають» заглиблені в грунт електроди. Таким чином, одержуємо електричний струм, якого достатньо для живлення світлодіодних лампочок, зарядки акумуляторної батареї телефону або роботи Wi-Fi.

Випробування даної технології було розпочато компанією Plant-e в листопаді 2014 року в рамках програми «Starry Sky». Таким чином, майже 300 вуличних світильників, декілька джерел доступу Wi-Fi і точок зарядки мобільних телефонів, які розташовані біля офісу Plant-e й на території військового музею, вже працюють від вироблюваної рослинами енергії.

Представники компанії Plant-e вважають, що така технологія дозволить одержувати електрику в бідних регіонах планети, які далеко від «благ цивілізації» і в яких немає можливості використовувати інші технології добування екологічно чистої енергії (http://info-svit.org.ua/2015/01).