Надрукувати
Перегляди: 1217

Сьогодні, 6-го травня, 2022 року Всеукраїнська громадська організація Товариство «Знання» України відзначає тридцятиріччя Центру «Українознавство» Товариства «Знання» України.

Основне завдання центру – сприяння побудові звитяжної, незалежної, суверенної, демократичної Української держави.
Очолив центр відомий вчений, письменник, мислитель, професор П.П. Кононенко, який був призначеним в грудні 2022 року керівником Інституту українознавства Міністерства освіти і науки України.

Таким чином був сформований цілісний проект, який об’єднує наукові данні українознавчих знань Товариства «Знання» України, які трансформуються усіма засобами просвітництва у національну свідомість.
На той час Президентом Товариства «Знання» України був академік Шинкарук В.І., який передав естафету академіку Кременю В.Г..
В основу науково-просвітницької діяльності центру (на той час керівник – А.Г. Мартинюк) покладена:
а) розробка інтегративного курсу лекцій з українознав¬ства та поширення українознавчих знань серед фахівців різних галузей; б) лекційне забезпечення державної комплексної програми "Українська мова"; в) впровадження українознавства в навчально-виховну робо¬ту в школі, гуманітарну підготовку особового складу Збройних Сил України та інших військових формувань країни.
25 років потому (1997р.) центром "Українознавство" отримана державна ліцензія від Міністерства освіти і науки України, що надає право на проведення освітньої Діяльності у сфері післядипломної освіти, зокрема, в системі підвищення кваліфікації фахівців з українознавства. Налагоджена тісна співпраця з Науково-дослідним інститутом українознавства Міністер¬ства освіти і науки України, Центром українознавства Київського національного університету імені Тараса Шев-ченка, Національним університетом "Києво-Могилянська академія", Національною асоціацією українознавців, Міжнародною асоціацією україністів, інститутами НАН України та провідними громадськими академіями наук, а та¬кож Всесвітньою координаційною радою світового ук¬раїнства, Конгресом української інтелігенції, Всесвітнім форумом ук-раїнців у США.
Ініціативну підтримку і спонсорську допомогу у проведенні просвітницьких заходів систематично надають Координаційний комітет допомоги Україні в США (очільники Володимир Володюк та Богдан Бучинський), Українська федеральна кредитна спілка "Самопоміч" м. Нью-Йорк, Товариство "Самопоміч" м. Ньюарк (США), Українсько- Американська кредитна спілка м. Чикаго.
У результаті спільними зусиллями за п’ять років на двотижневих курсах з українознавства підготовлено тисячі вчителів історії, української мови і літератури, офіцерів-вихователів Збройних Сил України та внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Державного комітету у справах охорони державного кор¬дону України, Служби безпеки України із врученням їм свідоцтв державного зразка про підвищення кваліфікації в галузі українознавства.
Курсова підготовка включала в себе: лекції, дискусії, семінари-практикуми, круглі столи, групові та індивідуальні консультації, видання книг та науково-методичних розробок на допомогу лектору, вихователю, фахівцю з українознавчої тематики, безкоштовний сервіс, підготовку рефератів (випускних залікових робіт) в позаурочний час, проведення анкетного опитування слухачів з метою з'ясування ефектив¬ності навчання, підсумкових прес-конференцій для зацікавлених організацій і журналістів та підготовку публікацій про проведену науково-просвітницьку роботу в засобах масової інформації. Випускникам курсів безкоштовно вручено добірки із 12 - 14-ти книг з історико-українознавчої тематики (бібліотечки українознавця), всього — понад 21 тис. примірників.
У Всеукраїнському постійно діючому лекторії відбулися виїзні заняття з ук¬раїнознавства у військових гарнізонах, дислокованих у містах Харкові, Миколаїві, Севастополі, Дніпропетровську, Кривому Розі та інші, а також у ви¬щих військових закладах, з’єднаннях, установах та військових частинах Київського гарнізону. За період його роботи з вересня 1998 р. по червень 2014 р. охоплено понад 22 тис. військовиків.
Розгорнута робота Всеукраїнського постійно діючого відеолекторію "Невідома Україна", що включає в себе 80 короткометражних відеофільмів виробництва Національної кінематеки України "Київнаукфільм" на базі Центрального будинку офіцерів України (м. Київ), Севастопольської міської організації Товариства "Знання", Будинку офіцерів Харківського гарнізону, Будинку офіцерів Південного оперативного командування Сухопутних військ Зброй¬них сил України (м. Одеса), управління освіти і науки Донецької міської ради та Сумського та Чернігівського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників.
До армійських бібліотек Харківського військового університету та Будинку офіцерів Харківського гарнізону ЗСУ, Національної академії оборони України, Національної ака¬демії Служби безпеки України, Національної академії Міністерства внутрішніх справ України, а також Національ¬ної бібліотеки України імені В.І. Вернадського безкоштовно передано понад 6 тис. українських книжок.
Центр розробив Всеукраїнську комплексну науково-просвітницьку програму "Інтеграція українознавчих знань та трансформація їх у національну самосвідомість". Особливе місце в цій програмі займає підготовка науково-методичних розробок на допомогу лектору, вихователю, фахівцю, присвячених всебічному розкриттю нового бачення національної історії України та світового українства у світлі сучасних досягнень вітчизняної науки, доведення їх до лекторсько-просвітницького активу в центрі і на містах, а також науково-просвітницьких заходів в різноманітних формах з цієї тематики серед фахівців та різних верст населення.

Василь КУШЕРЕЦЬ