Надрукувати
Перегляди: 4349

В Україні 19-21 травня пройшов Всеукраїнський фестиваль науки.

Урочисте відкриття відбулося в Інституті електрозварювання імені Є. О. Патона НАН України, на якому з вітальними промовами виступили Президент НАН України, академік НАН України Борис Євгенович Патон, міністри: освіти і науки - Лілія Гриневич, молоді і спорту - Ігор Жданов, Посол Франції в Україні пані Ізабель Дюмон.

З лекціями «Розсекречення космічного коду» і «Біосенсори – з’єднання живого з неживим» виступили Кріштоф Шеффер, радник генерального директора Європейської організації з ядерних досліджень, і Ганна Єльська, академік НАН України, директор Інституту молекулярної біології і генетики НАН України.

На відкритті заходу відбулися презентації інноваційних розробок установ НАН України та науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України та учнів середніх навчальних закладів м. Києва.

За повідомленням «Урядового кур’єра» (21 травня 2016 р., № 95), «Напередодні Дня науки провідні науковці нашої країни отримали державні нагороди й державні премії за визначні досягнення в галузі науки і техніки за 2015 рік. Відзнаки вручив особисто Президент Петро Порошенко». Він, зокрема, зазначив: «Ситуація війни, потреба всебічного реформування вимагають забезпечення абсолютно нового рівня ефективності наукової сфери... Підготовка юних талантів має забезпечити усвідомлення прав і обов’язків, визнаних професійних цінностей і стандартів поведінки, що сприятиме свободі наукової творчості та позитивно впливатиме на підвищення ефективності реалізації потенціалу нашого молодого покоління українських вчених. Пишаюся цим молодим поколінням, їхніми здобутками і впевнений, що це оновлення прискорюватиметься».

У день зустрічі із вченими Президент підписав Указ «Питання Державної премії України в галузі науки і техніки», яким затверджено нову редакцію положення про цю високу державну відзнаку та зміни до положення про відповідний комітет, який розглядає подання та вносить пропозиції. Президент подякував науковцям за високі результати в забезпеченні обороноздатності держави.

Президент 19 травня 2016 року також підписав Розпорядження «Про призначення грантів Президента України докторам наук для здійснення наукових досліджень на 2016 рік» (№197/2016-рп). Гранти призначені 14 вченим з різних галузей наук, які працюють в наукових установах.

В рамках фестивалю у містах, наукових та навчальних закладах України відбулися різноманітні заходи, присвячені Дню науки. В Інституті молекулярної біології і генетики НАН України наукові співробітники представили учням малих академій наук та всім бажаючим низку експериментів, виконаних у цьому науковому закладі. Під час концерту в Жовтневому палаці 20 травня, присвяченому 155- річчю перепохованню тіла Тараса Григоровича Шевченка в Україні і підсумкам просвітницько-мистецького туру в Донбас, глядачі мали змогу ознайомилися із виставкою «Забуті імена», автором якої є Василь Шендеровський, доктор фізико-математичних наук.